Без промяна: РС Македония в ЕС минава през парламента

Няма новина след три часа коалиционен съвет

Политика
23:00 - 27 Май 2022
3007
Без промяна: РС Македония в ЕС минава през парламента

Темата за Република Северна Македония задължително ще мине през Народното събрание. Това увери за пореден път говорителят на кабинета Лена Бориславова пред журналисти след тричасовия коалиционен съвет на управляващите.

Основната тема на него бе именно Северна Македония и напредъка в разговорите за решаването на двустранните ни въпроси. По-рано днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че за него приемлив вариант да дадем зелена светлина на Северна Македония за преговори с ЕС, е еврокомисията да стане гарант, че в преговорните глави ще бъде заложено вписването на българите в македонската конституция.

За подобно решаване на въпроса отдавна споменава и премиерът Кирил Петков. ИТН и БСП обаче са против подобна стъпка. И четирите партии са потвърдили позициите си на коалиционния съвет, стана ясно след края му. 

„Обединихме се, че за нас най-важното е да има широко съгласие. Препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тема задължително ще мине през Народното събрание. Това, което е важно за нас, е да защитим българската позиция във връзка с двустранния договор със Северна Македония”, коментира Бориславова.

„В интерес на истината се опитахме в името на конструктивния диалог да обсъдим наболелите теми по отношение на Северна Македония, актуализацията на бюджета. Всяка една от политическите партии препотвърди позициите си. Надяваме се на едни бъдещи действия на дипломатите от външно министерство и реакция от Северна Македония”, заяви пък депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Другата тема, която е била обсъдена на коалиционния съвет, е актуализацията на държавния бюджет.

 „В седмицата 6-10 юни ще се постараем темата да бъде разгледана на първо четене в комисия", каза Бориславова. Освен това партньорите разговаряли и как да подобрят законодателната дейност на коалицията. Управляващите неведнъж бяха критикувани, че са успели да внесат в парламента половината на законопроектите на опозицията.

"Това, което предстои, е важно както за пенсиите така и за всички други антикризисни мерки, които се гласуваха на предишния съвет. Заложихме срокове кога актуализацията трябва постъпи в НС, как депутатите ще работят заедно. Говорихме за необходимостта експертните Коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение", обясни шефката на кабинета на премиера.

"Друга важна тема беше Плана за възстановяване и устойчивост. На НС му се очертава да извърши изключително тежка дейност– да приеме над 20 законодателни промени, които са социално-чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи”, допълни Бориславова.