Без "Уимбълдън" през 2020 г.

Актуални новини
21:41 - 30 Март 2020
4375
Без "Уимбълдън" през 2020 г.

Емблематичният за тениса турнир “Уимбълдън” няма да се проведе тази година заради пандемията.

Решението ще бъде обявено в сряда от организаторите - All England Lawn Tennis and Croquet Club, сигурни са британските медии.

За последно турнирът на свещената трева в лондонския квартал “Уимбълдън” бе отменен през 1945 г. заради II световна война. В следващите 74 г. той неизменно се провеждаше. По план тази година “Уимбълдън” трябваше да стартира на 29 юни.

Още след нахлуването на коронавируса в Европа организаторите обявиха, че няма опции третият турнир от “Големият шлем” да бъде преместен за други дати или да се играе без публика.

Първият вариант отпада заради сезонния характер на надпреварата. Периодът за провеждане на “Уимбълдън” е съобразен с това кога тревата е най-свежа през годината.

И в кризисната ситуация турнирът в Лондон е уникален. Оказва се, че той е единственият от “Големият шлем”, който има сключена застраховка в случай, че пандемия направи невъзможно провеждането му.

За изплащане трябва да има взети мерки на правителството, които са налице с предписанията хората да си стоят по домовете заради COVID-19.

Така загубите от отмяната на “Уимбълдън” ще бъдат минимизирани. Това важи и за парите, които британската тенис централа получава от провеждането му. Миналата година те са били 41 млн. лири.