Без ратификация на парламента, няма да се променят договорите за F-16

Договорът за новите изтребители е от 2019 г., като България плати около 2,2 млрд. лв. за 8 машини

Новини
18:35 - 27 Юли 2022
2830
Без ратификация на парламента, няма да се променят договорите за F-16

Министърът на отбраната няма да може без ратификация на Народното събрание да променя международния договор на офертата за самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка. Промените засягат точките за боеприпасите, доставката на ракети, материали и услуги, радиосистемата и свързаните с нея поддръжка и оборудване. Водеща комисия е тази по отбрана.

Народните представители гласуваха със 163 гласа "За", "против" - 22 и въздържали се - 1.

В дебатите за ратификацията на договорите за Ф-16 отношение взеха само от "Възраждане" Депутатът от партията на Костадин Костадинов - Николай Дренчев заяви, че парламентът всеки месец се занимава с ратификация на четирите договора за придобиване на Ф-16. Договорите са сключени по странен начин, но самата истина е, че в началото на 47-то Народно събрание да се направи ремонт на договорите, които са порочни и неправилно сключени, са слабо съотносими към българската армия и авиация, посочи Дренчев.

Според него трябвало да се потърси отговорност от бившия вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов,

както и от бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов затова кой предлагал и кой подписвал договорите. "Ние купихме котка в чувал, беше само на чертежи и на проекти", изтъкна Дренчев.

Според него добре е да се направят изводите от договорите, защото Министерски съвет в оставка за няколко дни не успя да ни предложи ратифициране на договора на още 8 изтребители Ф-16. "Възраждане" ще се въздържи като цяло и ще подкрепи другите парламентарни групи в преходните и заключителни разпоредби да отпадне предложението министърът на отбраната самостоятелно да взима решения как да бъде изпълнен важният договор.

Договорът за новите изтребители е от 2019 г., като България плати накуп около 2,2 млрд. лв. за 8 машини, припомня news.bg.

Първите машини се очакваха през 2023 г. Заради войната в Украйна забавянето притесни политическото ръководство, което изтъкна и нуждата от време преди новата платформа да замести ползваните сега МиГ-29.

В началото на месеца представители на американската фирма производител увериха президента Румен Радев, че се работи усилено за възстановяване на линията на производство, засегната от Covid.

На свое заседание на 6 юли Министерският съвет в оставка одобри договор за Изменение и допълнение №1 (Amendment №1) към международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support).

C решението се предлага на Народното събрание на основание чл. 85, ал.1, т.4 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този договор.

От МС съобщиха тогава, че след влизане в сила по условията на Закона за международните договори на България, изменението ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ без увеличаване на финансовите задължения за българската държава.