Без задължителна смъртна присъда за определени обвинения в Малайзия

Парламентът на страната прие мащабни правни реформи

Новини
13:05 - 03 Април 2023
1691
Без задължителна смъртна присъда за определени обвинения в Малайзия

Парламентът на Малайзия прие мащабни правни реформи за премахване на задължителното смъртно наказание, намаляване на броя на престъпленията, наказуеми със смърт, както и премахване на доживотните присъди, предава Ройтерс.

Малайзия въведе мораториум върху изпълнението на смъртни присъди през 2018 г., когато за първи път обеща да премахне изцяло смъртното наказание.

Правителството обаче беше изправено пред политически натиск от някои партии и се отказа от обещанието година по-късно, заявявайки, че ще запази смъртното наказание,

но ще позволи на съдилищата да го заменят с други наказания по тяхно усмотрение.

Съгласно поправките, приети в понеделник, алтернативите на смъртното наказание включват бичуване и лишаване от свобода между 30 и 40 години. Новите дългогодишни присъди ще заменят всички предишни разпоредби, които изискват лишаване от свобода до живот.

Присъдите доживотен затвор, определени от малайзийското законодателство като фиксиран срок от 30 години, ще бъдат запазени.

Смъртното наказание също ще бъде премахнато като опция за някои тежки престъпления, които не са причинили смърт, като стрелба и трафик на огнестрелно оръжие, както и отвличане, според новите мерки.

Заместник-министърът на правосъдието Рамкарпал Сингх каза, че смъртното наказание е необратимо наказание, което не е ефективно възпиращо средство за престъпления.

„Смъртното наказание не доведе до резултатите, за които беше предназначено“, каза той, докато приключваше парламентарните дебати по законопроекта.

Приетите изменения ще се прилагат за 34 престъпления, които понастоящем се наказват със смърт, включително убийство и трафик на наркотици. Единадесет от тях предвиждаха смъртна присъда като задължително наказание.

Решението в Малайзия е взето, въпреки че някои съседи от Югоизточна Азия засилиха използването на смъртно наказание.

Миналата година Сингапур екзекутира 11 души за престъпления, свързани с наркотици, показват правителствени данни, докато Мианмар изпълни първите си смъртни присъди от десетилетия срещу четирима продемократични активисти.