Безчовечност: 4 милиарда лева годишно крадат болниците от пациентите

Актуални новини
14:15 - 26 Август 2019
21490
Безчовечност: 4 милиарда лева годишно крадат болниците от пациентите

Доплащанията на пациентите в болниците възлизат на колосалните 4 милиарда лева годишно, или по над 10 милиона лева на ден! В голяма част от случаите доплащанията обаче са неоснователни.

Това коментира в понеделник управителят на НЗОК Дечо Дечев пред Би Ти Ви. По думите му в държавните и общинските болници редовно се плаща под масата, а в частните - организирано, като се "измислят" различни допълнителни услуги, които да ги оправдаят. В резултат пациентите доплащат огромни суми за лечението си неправомерно.

Дечев обясни проблема с неясната наредба, която определя какво трябва да покрива една клинична пътека. Тя допуска тълкувания на това какво трябва да се доплаща. "В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса - започва от 70 лв. и завършва на 120 лв. в зависимост от стаята. Тоест, ако престоят е 5 дни - 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и - 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува както си прецени", каза управителят на здравната каса. "Не че това не се прави в държавни, главно университетски, болници, но там тези плащания невинаги стават през касата на болницата", добави той.

Причините за доплащанията в държавните болници са лошият мениджмънт и "затварянето на очите" при тези практики. С новите законодателни промени, предлагани от Министерството на здравеопазването, в алгоритъма на всяка пътека ще бъде пределно ясно записано какво се покрива и какво не, каза Дечев. Според него правилният подход е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК

Дечо Дечев е в спор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който предлага паралелно съществуване на здравна каса и частни фондове, които да я конкурират, но с право да формират печалба. Концепцията на министъра, по думите на Дечев, съдържа риска от подбор на осигурени на база на тяхното финансово положение и степента на тяхното здраве - бедните и болните да останат контингент на касата, а богатите и здравите да отидат при частните здравни фондове.