Бежанци подпалиха границата с Гърция

Куриози
11:28 - 04 Ноември 2022
2246
Бежанци подпалиха границата с Гърция

Мигранти ли са подпалили билото на планинския масив по границата между България и Гърция? Две големи групи чужденци са били забелязани в първите дни от избухването на пожара на гръцка територия в района на върха Папикио.

На тях са се натъкнали алпинисти, съобщава излизащият в Комотини „Хронос“, позовавайки се на планинарите.

„Човешкото присъствие в планината е видимо. Огнища с жар от огньове, използвани за отопление и приготвяне на храна, оставени боклуци, фрази и символи на чужди езици, главно арабски, изписани върху скалите“, обясняват планинарите, цитира „Родопи24”.

Маршрутът през родопския масив е предпочитан за преминаване на мигранти.

Припомняме, че над десет дни продължава борбата с огъня на гръцка територия. Пламъците се прехвърлиха и в България. В понеделник пламна района на връх Вейката.

След като пожарът бе погасен, към настоящия момент огнеборци отново се борят с огневи фронт от 7 километра. В гасенето в четвъртък се включи и вертолет Ми-17, който при 20 захода след зареждане с вода от язовир "Домище" изсипа 40 тона в зоната на пожара.

Опожарени са над 1 000 дка горски територии, в гасенето до този момент са участвали над 100 души, твърдят от Изпълнителна агенция по горите.