Безпаричие: Свлачище над Благоевград отцепва села и вилни зони

Топ
12:09 - 19 Април 2021
2224
Безпаричие: Свлачище над Благоевград отцепва села и вилни зони

Проектът за укрепването на голямото свлачище над Благоевград, което рискува да затвори пътя за планинските села, вилната зона „Бодрост“ и ски зона „Картала“, няма да започне по спешност.

С такъв мотив общината бе поискала средства от Междуведомствената комисия към Министерския съвет - близо 5 милиона лева. Агенцията за обществените поръчки отмени процедурата, а преди това избраната фирма е отказала да подпише договора, съобщи БНР.

За нуждата от спешно укрепване на ската до пътя за планината алармираха експерти още преди месеци. Направеното под ръководството на доц. Асен Ангелов обследване потвърди, че пукнатините са  сериозни, а основната причина е напълно компрометираният водопровод на „Напоителни системи“, който преминава по  средата на хълма.

Ученият предупреди и за друг проблем - бреговете на река Благоевградска Бистрица са  подкопали земните пластове под пътя от другата страна. Изготвеният от него проект за изграждане на подпорна стена с дължина около 300 метра и анкерно укрепване на ската беше внесен в Междуведомствената комисия по бедствия към МС и на 3 февруари Община Благоевград получи поисканото финансиране в размер на 4 770 000 млн. лева.

Заради сериозността на проблема и необходимостта от спешно укрепване на свлачището общината приложи процедурата за пряко възлагане на избрана след проучване фирма.

Единият „препъни камък“ дойде от Агенцията за обществени поръчки, която упражнява контрол по всички проекти, чиято стойност надвишава 1 милион лева.

Станислава Иванова, директор дирекция „Правно и нормативно обслужване“ в Община Благоевград пояснява, че в такъв случай ще се проведе публично състезание с неограничен брой кандидати.

Няма кой да разпише обаче обявлението за публично състезание, след миналата седмица кметът на Благоевград беше окончателно отстранен от длъжност и  едва в края на тази седмица ще бъде избран временно изпълняващ длъжността. Под въпрос е дали той ще има правото да разписва документите по тази процедура.

Собственикът на избраната първоначално чрез пряко възлагане фирма - „Мега Хидрострой“ ЕООД - Зоран Костов, поясни пред БНР, че са се отказали, но… не съвсем, дори е изненадан от промяната на процедурата. Причината за отказа:

„Тъй като имахме три пускови обекта – пак такива свлачища, и нямахме свободен ресурс.“

Костов обаче поддържа интереса си към обекта. Според него процедурата за пряко договаряне е 100% редовна. „Мога да ви покажа поне 20 такива договора.“

Тази убеденост на управителя на фирмата Зоран Костов се потвърждава и от друг факт. Седмица преди да получи средствата за укрепването на свлачището по пътя за планината, Община Благоевград получи близо 1,8 млн. лева за стопиране на срутищните процеси в района на новото депо за отпадъци. Там същата процедура за пряко възлагане беше одобрена и дейностите са в ход.

Остава висящ въпросът защо е отменена процедурата за далеч по-сериозния проблем на благоевградчани и има ли това нещо общо с предизборните страсти в областния център.