Безработицата с траен спад

205 013 без препитание през февруари

Новини
13:38 - 15 Март 2019
1810
Безработицата с траен спад

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда продължава да намалява и  през февруари спада до 205 013. Снижението спрямо януари е с 2,1 процента, съобщава Агенцията по заетостта. Спрямо февруари 2018 г. безработните са с близо 25 600 души по-малко.

Равнището на регистрираната февруарска безработица също се понижава - то е 6,2%, като на годишна база се отчита намаление от 0,8 процентни пункта. Сравнението с предходния месец показва снижение с 0,2 процентни пункта.

Новорегистрираните лица през февруари са 23 466, като от тях 1 695 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали близо 3 000 лица чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др., допълват от агенцията.

Най-търсените групи професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; водачи на МПС и подвижни съоръжения; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; монтажници; помощен административен персонал по обслужване на клиенти; работници в селското, горското и рибното стопанство.