Безработицата щеше да е 18% без мярката 60/40

Актуални новини
11:53 - 31 Май 2020
516
Безработицата щеше да е 18% без мярката 60/40

"Голяма част от секторите в икономиката не спряха, работната сила е в кондиция. Мярката "60:40" запазва около 240 000 работни места". Това отчете пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Той подчерта, че прогнозната безработица е била около 8%, което според него означава, че

без мярката "60:40" сега безработицата в страната би била около 18%.

"Прогнозите са, е още през 2021-ва България почти ще възстанови това, което бяхме преди пандемията. По прогноза за първото тримесечие имаме добри резултати, дори по-добри от първите три месеца на 2019-а година", коментира още той.

Караниколров припомни, че основни приоритети на управляващите при обявяването на извънредното положение в страната е било на първо място здравето на хората, а на второ - да не се затварят всички сектори от икономиката.

Министърът на икономиката е убеден, че България има потенциал да привлече инвестиции въпреки момента на пандемия. "От началото на 2020 година са сключени споразумения за сертификати за 220 млн. лева. Това са инвестиции въпреки пандемията", посочи той.

По думите на Караниколов най-трудно ще бъде на тези бизнеси, които трябва да изградят отново доверието между тях и клиентите им - хотели, ресторанти, фитнеси, конференции, авиопревозвачи. 

"За секторите, които са в най-тежко положение, се взе мярка с намаляването на ДДС. Точно затова, че тези сектори пострадаха най-много и ще им е най-трудно да възстановят пълния си обем от функции", уточни той.