Безредици в Париж, след като полицията застреля тийнейджър

ЕС
13:13 - 28 Юни 2023
1991
Безредици в Париж, след като полицията застреля тийнейджър

Протестиращи, въоръжени с фойерверки, влязоха в сблъсъци с полицията за борба с безредиците в предградие на Париж тази нощ, след като 17-годишен младеж беше застрелян от полицията по време проверка на пътя и прокуратурата започна разследване за убийство, предава Ройтерс.

Трийсет и един души бяха арестувани при сблъсъците, при които бяха изгорени 40 коли, предимно в Нантер, парижкото предградие, откъдето е жертвата, каза вътрешният министър Жералд Дарманин в сряда.

Видеозаписи показват поне една горяща сграда и изгорели барикади по пътя. Фойерверки бяха насочени срещу полицията, която използва сълзотворен газ срещу протестиращите..

Дарманин призова за спокойствие по френския телевизионен канал BFMTV в сряда сутринта и каза, че "справедливостта трябва да бъде въздадена и истината трябва да бъде казана". Около 2000 полицаи са мобилизирани в региона, заяви още той и добави, че полицаят, застрелял младежа, ще бъде отстранен от длъжност, ако обвиненията срещу него бъдат потвърдени.

Прокурорите във вторник казаха, че стрелбата е извършена, след като младежът не е спрял на сигнал на полицията по време на проверка на пътя. Полицаят е стрелял по момчето, което впоследствие е починало от раните си, се казва в съобщението.

Видео, разпространено в социалните медии, потвърдено от Ройтерс, показва двама полицаи до колата, Мерцедес AMG, като единият стреля, докато шофьорът се отдалечава.

Местната жителка и активистка срещу расизма Морния Лабси, която каза, че е говорила със семейството на жертвата, каза, че името му е Наел и че той е от алжирски произход. Прокуратурата не идентифицира жертвата.

Началникът на полицията в Париж Лоран Нунез каза пред BFMTV, че "този акт повдига въпроси за мен" и че съдебната система ще реши дали е действано според закона или не.

Двамата полицаи, които са се опитали да спрат младежа, са на възраст между 38 и 40 години и са опитни, каза Дарманин.

Френският актьор Омар Си изрази подкрепата си за семейството на жертвата в Туитър и призова за "справедливост, която да почете паметта на това дете".

Футболистът на Пари Сен Жермен Килиан Мпабе написа в "Туитър": "Боли ме за моята Франция. Неприемлива ситуация".

Досега през 2023 г. във Франция е имало две смъртоносни стрелби по време на спиране на за проверка на пътя.

През 2022 г. рекордните 13 души са били убити при подобни обстоятелства, в сравнение с трима през 2021 г. и двама през 2020 г., според данни на Ройтерс, които показват, че мнозинството от жертвите са чернокожи или от арабски произход.