Безумието на Костя за чуждите агенти няма да мине при ДБ и ПП, другите си траят

Всеки, който е получил повече от 1000 лв. от чужбина, влиза в списъка на копейките

Политика
18:44 - 01 Ноември 2022
4081
Безумието на Костя за чуждите агенти няма да мине при ДБ и ПП, другите си траят

Ексцентричната законодателна инициатива на "Възраждане" за комунистически лов на вещици, включваща регистрацията на "чуждестранните агенти в България", беше осмяна от ДБ и ПП. Останалите политически сили - ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход",все още не са изразили позиция и тепърва ще се запознават с текстовете на законопроекта.

Безумието на копейките предвижда всички физически и юридически лица, предоставящи социални, потребителски или други услуги свободно или по силата на закон;

публично разпространяващи информация чрез средствата за масово осведомяване (медиите);

извършващи разяснителни, обучителни, информационни, агитационни и други кампании;

реализиращи проекти, насочени към или засягащи отделни социални групи от обществото;

и получили материална помощ от чужбина в размер на над 1000 лв. за период от една година, да бъдат вписвани в регистър и обявявани за "чуждестранни агенти".

Според бившия министър на правосъдието в кабинета "Петков" и настоящ депутат от "Демократична България" Надежда Йорданова законопроектът представлява "груба намеса в свободата на изразяване и на сдружаване" и затова обединението няма да го подкрепи.

От "Продължаваме промяната" също се обявиха против законопроекта на "Възраждане" и изразиха предположение, че той няма да срещне подкрепа и от останалите политически сили. Според представител на партията "това е тип законодателство, с което се цели вдигане на шум за реклама, но което в крайна сметка ще бъде отхвърлено още на първо четене".

По-рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова също беше помолена на пресконференция на партията да изрази становище по темата, но тя отклони въпроса с аргумент, че все още не познава текстовете на законопроекта. "Дайте да се запознаем какво е това и ще ви го коментираме, разбира се", каза Нинова.