БФС върна 9 от изключените клубове и прие бюджета до 2026 година

Амбицията е футболът да стане най-масовият спорт при нежния пол

Спорт
13:33 - 20 Май 2022
2201
БФС върна 9 от изключените клубове и прие бюджета до 2026 година

Финансовият отчет за периода 2018 – 2021 година бе подложен на гласуване и приет от делегатите на Конгреса на БФС. На мониторите в залата бяха представени детайлно цифрите от паричните операции на централата. След това беше гласуван и новият бюджет, който е до 2026 година. Вотът беше поотделно за всяка година, като при всичките четири имаше общо един против и трима въздържали се.

Втората точка от дневния ред беше приемане на Стратегия за развитие за следващите четири години. Тя е в пет направления (лъча) за работа и беше представена от президента Борислав Михайлов.

Включена е и изграждането на инфраструктурна карта на българския футбол, регистър на клубовете, както и планове за развитието на детския и женския футбол.

Амбицията е футболът да стане най-масовия спорт при нежния пол. Друга цел е подпомагане за изграждане на спортни обекти (стадиони), успешна съвместна работа с общините и държавата.

Освен това футболните началници направиха и отчет за свършено от тях през последните четири години. Сбирката се проведе в хотел "Маринела" в София, като на нея присъстват всички клубове-членове на съюза, без санкционираните такива, взели участие в събранието, организирано от Димитър Бербатов през март.

Заседанието започна с встъпителни думи на президента Борислав Михайлов, който обяви, че БФС влиза финансово стабилен и обединен в следващите четири години. След това на сцената излязоха представители на УЕФА и ФИФА, които пожелаха успешно провеждане на Конгреса.

За водещ на заседанието бе избран членът на Изпълкома Камен Костадинов, който даде началото на събитието.

"Българският футбол трябва да се върне там, където е бил и където му е мястото - сред водещите в Европа", заяви Борислав Михайлов при представянето на стратегията.

За нейното приемане за периода 2022 - 2026 при гласуването един беше против, а трима се въздържаха.

По-късно бе гласувано за бюджета, а след това и приет, за всяка една година от 2022 до 2026. По този начин беше изпълнено условието, поставено от Министерството на младежта и спорта, според което до 25 май трябва да бъде приет бюджет на организацията. В противен случай БФС беше заплашен с отнемане на лиценза

ГЛАСУВАНЕТО НА БЮДЖЕТА НА БФС ПО ГОДИНИ:

2022 г. - 391 гласа „за“, 1 „против“, 3 „въздържал се“ 

2023 г. - 396 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“ 

2024 г. - 398 „за“, 1 „против“, 5 „въздържал се“ 

2025 г. - 392 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“ 

2026 г. - 394 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“.

След това бяха гласувани жалбите на футболни клубове, които бяха изключени от БФС.

От раз бяха върнати Мрамор София, Спартак 1919 Плевен, Спортист 2006 Драговищица, Стамболово, Харманли 2004, Мътивир Ихтиман, Любимец Търнава, Церово и Ямбол 2015.