Би Би Си: Русия хвърля касетъчни бомби в Украйна

Русия
08:18 - 13 Юни 2022
4228
Би Би Си: Русия хвърля касетъчни бомби в Украйна

Според ново изследване на "Амнести интернешънъл" Русия е убила стотици цивилни в североизточния украински град Харков, като е използвала безразборен обстрел със забранени касетъчни боеприпаси, пише БГНЕС.

Амнести заяви, че е открила доказателства за това, че руските сили многократно са използвали касетъчни бомби 9N210/9N235, както и "разпръскващи се" боеприпаси - ракети, които изхвърлят по-малки бомби, които се взривяват по-късно на определени интервали от време.

Кадри от камери за видеонаблюдение, предадени на Би Би Си от жител на един от обектите, показват последователни групирани детонации - "много силен индикатор за субмуниции от касетъчно оръжие", казва Хамиш де Бретън Гордън, бивш полковник от британската армия и експерт по оръжия от университета в Кеймбридж.

Касетъчните боеприпаси са спорни, тъй като се взривяват във въздуха и изпускат група по-малки бомби, които падат безразборно на широка територия, което може да изложи на риск цивилното население.

Освен това по-малките заряди не се взривят при удар, което представлява заплаха за години напред. Повече от 120 държави са подписали договор, забраняващ използването на тези оръжия, но нито Русия, нито Украйна са го подписали.

На мястото на един от очевидните удари с касетъчни бомби в Харков, около жилищна кооперация и детска площадка в квартал "Индустриален", се вижда ефектът на разпиляване около три отделни удара от три страни на детска площадка.

Съпругата на Иван Литвиненко Оксана е тежко ранена при удара и по-късно умира.

40-годишният Литвиненко разказва пред Би Би Си, че двойката се е разхождала по детската площадка с петгодишната си дъщеря, когато са попаднали под обстрела. Техният 14-годишен син е бил в апартамента им.

Еврокомисар обвини Русия за блокиране износа на украинско зърно

"Изведнъж видях светкавица и чух първата експлозия", каза Литвиненко. "Грабнах дъщеря си и я притиснах до едно дърво. Жена ми беше на около пет метра от мен и просто падна".

41-годишната Оксана е ударена от шрапнел, който прониква в гърба, гърдите и корема ѝ, пробива белите ѝ дробове и уврежда гръбначния ѝ стълб.

Тя е била в интензивното отделение в продължение на два месеца, до днес, когато умира от усложнения от нараняванията и диабета, казва Литвиненко. "Лекарите я оперираха няколко пъти, но организмът ѝ не можа да издържи", каза той, говорейки пред Би Би Си само няколко часа след смъртта ѝ.