Биг Брадър: Как Израел следи заразените с COVID-19?

Чрез високотехнологична система властите знаят къде се намира всеки носител на заразата във всеки един момент

Актуални новини
14:37 - 13 Август 2020
522
Биг Брадър: Как Израел следи заразените с COVID-19?

В началото на карантината през пролетта Израел беше пример за добро справяне с епидемията, а сега е в червената зона. Демонстрации, в които вече вземат участия цели семейства, футболни агитки, импровизирани плажни купони на учениците, за които лятната ваканция завършва в края на месеца - всичко това увеличава заразените от COVID-19 в Израел. Това разказва Искра Декало пред БНР в своя репортаж от Обетованата земя.

До края на юли в страната функционираше архаична система за контрол върху заболелите от Covid-19. Медицински сестри се свързаха по телефона с присъствалите на едно или друго мероприятие и в тефтер записваха имената на присъствалите. От няколко дни службата за контрол върху вируса премина в ръцете на армията.

Използват се високите технологии за установяване на пътя на един или друг заразен и възможните му контакти с други хора. Командният пункт на системата прилича на hi-tech парк. Повечето анализи се правят от изкуствен интелект. Използват се сигнали от телефоните на доказано заразени от вируса, а също доброволно приелите приложение, което сигнализира, ако са в близост до болни, както и записите на камерите от програмата „Умен град“ и на част от записите на охранителни фирми.

Мобилизираните за работа в това звено в по-голямата си част са мобилизирани запасняци на възраст до 30 години. Те са служили в медицинските роти и са доброволци на Червения кръст (в Израел се нарича „Червената звезда на Давид“). Има и компютърни специалисти. Силно са намалели грешките с напразна тревога, която означава двуседмична домашна карантина с всички последствия от нея.

Отработват се механизми за отделяне на местата с повече заразени. Така през зимата няма да се налага да се подлага на карантина цялата държава. Селищата се разделят на „зелени“, „оранжеви“ и „червени“. В „зелените“ животът може да продължи в обичайния си ритъм, без да се пречи на икономиката и културата. 


"Според разчетите, мобилизираните в централното звено и няколкото му филиала в най-сериозно заразените райони трябва да са 1000 души плюс 500 студенти доброволци. Засега сме намерили малко над 700 души. Най-много заразени има в религиозните райони. Семействата са големи и ако един се зарази, най-често и останалите боледуват. Там не приемат много от забраните, валидни за останалите израелски граждани. Силно религиозните обикновено не служат в армията и не може да ги мобилизираме. Търсим доброволци от общността - компютърно грамотни, да преминат медицински курс за COVID-19", пояснява главният координатор в щаба по коронавируса на Израел проф. Рони Гамзо.

„Възприемат ни като „злодеи“, защото може да осуетим нечия ваканция или планирано пътуване, да отменим тържество и изведнъж човек да се окаже в карантина. Но не ние сме виновните, а вирусът“, допълва той.

"Правим всичко, за да се намалят грешките. Отговаряме на възраженията. Уточняваме къде действително се е намирал онзи, когото сме уведомили с SMS, че трябва да бъде изолиран. Глобите за неспазване на карантината се равняват приблизително на минималната заплата за страната."

В един от хотелите, където са настанени хора с положителна проба, при които болестта преминава безсимптомно, се намира ученикът Моше Ронит. Вече 12 дни той е затворен в бивш четиризвезден хотел на брега на морето в Тел Авив.

"След два дни трябва да ме изпишат. Не искам да се върна вкъщи. Навън има забрани за масови дискотеки и за купони на брега на морето и други забави. В хотела няма. Вече сме заразени. „Купонът“ в хотела  малко прилича на летуванията в България или Кипър, където цели хотели бяха завзети от тийнейджъри, без присъствието на родителите им. За нас тази ваканция, на всичко отгоре, е и безплатна. Само дето ни забраняват да плуваме в морето и да излизаме със сърфове. Пазят спасителите от нас", разказва Моше.