Бил Гейтс: Ковид може и да приключи в средата на 2022

Но само ако няма нови щамове и други пандемии

Актуални новини
14:46 - 25 Ноември 2021
3847
Бил Гейтс: Ковид може и да приключи в средата на 2022

Пандемията от COVID-19 ще приключи до средата на следващата година, при условие че няма нови, по-опасни варианти на коронавирус. Този период е предвиден от основателя на Microsoft Corporation Бил Гейтс. Гейтс прави това изявление по време на "Нов икономически форум" в Сингапур, организиран от Майкъл Блумбърг.

Според Гейтс до средата на 2022 г. на фона на ваксинациите, развитието на естествения имунитет и появата на нови лекарства процентът на заболеваемост и смъртност „трябва да спадне рязко“ и да достигне „сезонни данни за грип при липса на нови щамове".

Освен това Гейтс очаква с нетърпение „да се справи с доставките на ваксини срещу коронавирус през следващата година“. Основателят на Microsoft призова световната общност да работи активно за „изкореняване на грипа, за да се намали заплахата от нови пандемии“.

По-рано Бил Гейтс каза, че нови пандемии могат да застрашат света в бъдеще не само поради естествени причини, но и поради биотерористични атаки. Милиардерът смята, че за да се бори с болестите, човечеството трябва да инвестира в технологично развитие: да направи разработването и производството на ваксини много по-евтино и да увеличи броя на фабриките, които ги произвеждат. Гейтс предупреди, че светът може да се изправи пред друга заплаха освен пандемията COVID-19.