Бил Козби бе признат за виновен за изнасилване

Заседателите от окръг Лос Анджелис отсъдиха в полза на ищцата Джуди Хът

САЩ
11:18 - 22 Юни 2022
1828
Бил Козби бе признат за виновен за изнасилване

Съдебните заседатели по гражданско дело признаха за виновен актьора Бил Козби за сексуално насилие срещу 16-годишно момиче през 1975 година, съобщиха световните агенции.

Заседателите от окръг Лос Анджелис отсъдиха в полза на ищцата Джуди Хът, която сега е на 64 години и решиха тя да получи обезщетение от Козби обезщетение от 500 000 щатски долара за нанесени емоционални вреди. 

Според заседателите Козби съзнателно е насилил сексуално Хът, знаел е, че тя е под 18-годишна и че в действията си той е бил воден от неестествен сексуален интерес към непълнолетна.

Решението е значима правна загуба за 84-годишния актьор, който бе известен като "американския татко". Козби бе осъден и излежаваше присъда в затвора за сексуално насилие, когато преди година бе освободен, защото присъдата му бе отменена поради процедурни нередности. 

Гражданското дело на Хът е едно от последните правни премеждия за бившата звезда, след като застрахователят му уреди извънсъдебно други подобни искове.
Козби не се яви в съда по делото на Хът, но в записани показания от 2015 г. и чрез адвокатите си отрича да е имал каквито и да е сексуални контакти с нея. В иска си тя твърди, че през 1975 г., когато била на 16 г., Козби - тогава на 37 г., я поканил заедно с приятелка в къща на Плейбой и я принудил към сексуален контакт.