Bild: Руски ракети "удариха" Полша, двама души са убити

Атаката е станала на граничната бразда между Полша и Украйна

Русия
21:02 - 15 Ноември 2022
7105
Bild: Руски ракети "удариха" Полша, двама души са убити

При атаката в Украйна две руски ракети са паднали на територията на Полша и са убили двама души. Информацията бе потвърдена от анонимен представител на американското разузнаване.

Ударът е бил в градчето Пжеводов, което се намира на 10 км от граничната бразда между Полша и Украйна, уточнява германското издание "Билд".

Полският премиер Матеуш Моравецки свика спешно заседание на правителствената комисия за национална сигурност и отбрана.

Най-вероятно ракетите са били изстреляни от руските сили към Лвов, който се намира на около 100 км от Пжеводов. Полското радио ZET свидетелства, че те са ударили и разрушили зърносушилни. На мястото има части на полицията и армията, както и представители на прокуратурата.

Според полският анализатор Ярослав Волски може да има 2 версии: ударът е нанесен от руска ракета или е от украинска ракета за противовъздушна отбрана. Но естеството на кратера от ракетите, останките на трактора и ремаркето, сочат към първия вариант - удар от руска ракета.

Полша е член на НАТО и това е първият случай от началото на войната в Украйна, в който има руска атака по страна от Алианса.

Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс написа в Twitter: „Моите съболезнования на нашите полски братя по оръжие. Престъпният руски режим изстреля ракети, които не само са насочени срещу украински цивилни, но и срещу НАТО в Полша. Латвия напълно подкрепя нашите полски приятели и осъжда това престъпление".

Според Ройтерс е имало взрив в Пжеводов, при който са загинали двама души.