Биолог пред Lupa.bg: Сиренето ни масово е с много вода и развъжда бактерии

Личности
13:19 - 26 Май 2021
8446
Биолог пред Lupa.bg: Сиренето ни масово е с много вода и развъжда бактерии

Д-р Сергей Иванов е молекулярен биолог. От години се занимава с качеството на храните у нас, като участва в периодични изследвания. Пред Lupa.bg той говори за трансглутаминазата в сиренето и защо е опасна тя.

- Г-н Иванов, преди време бяхте разкрили порочна практика при млекопроизводителите, които влагат трансглутаминаза в сиренето, взеха ли се мерки срещу това или продължава?

- Порочната практика продължава с пълна сила. В България има анализ, с който да се хваща палмово масло, но няма такъв за трансглутаминазата. Единствено може да се разбере в последствие дали има така нареченото лепило в сиренето, ако има то става по-воднесто. Нормалната вода в сиренето е до 50%, а ние откриваме на пазара сирена с вода между 65 и 78%. 

- Самото вещество опасно ли е за хората?

- Трансглутаминазата е разрешена за употреба при месни продукти, но не и за млечни продукти. Въпреки това нашите производители започнаха да слагат и в сиренето, защото няма кой да ги хване. Опасността идва от това, че когато водата в сиренето е повече, започват да се развиват лоши бактерии. Беше обещано от земеделското министерство, че няма да се допуска влагането на вода в сиренето, после даде заден ход. Единствените, които не искат промяна са производители предимно от Североизточна България с много политически протекции. Те основно произвеждат това сирене и го продават за по 6-7 лева.

- Родното производство на месо намалява, повече внасяме. Там има ли строг контрол?

- За вноса е ясно как става, не всеки може да внася месо. Още повече сме на принципа да вземем най-евтиното. Месото, което се влага в колбасите пак е на този принцип. България има намалено производство все още заради африканската чума, която не се е разминала. Все още се откриват огнища и не се взимат необходимите мерки.

- А все пак от храната зависи и здравето ни...

- Така е. За съжаление ядем боклуци, затова има и толкова болести. От години говорим за тези наболели проблеми. Уж всички искат да се променят нещата към добро, но никой нищо не прави. Трябва да се търси качество, а не количество.