Биологът Искра Антонова пред Lupa.bg: Информацията за коронавируса е добре селектирана, а това създава психоза

Новини
11:00 - 25 Март 2020
15163
Биологът Искра Антонова пред Lupa.bg: Информацията за коронавируса е добре селектирана, а това създава психоза

Искра Антонова от доста време са занимава с биология. Специалистът сподели мнението си пред Lupa.bg за коронавируса, за съмненията дали е биологично оръжие, как действа той върху организма ни и какви са възможностите за откриване на ваксина, която би помогнала много за бъдеще.  

- Г-жо Антонова, бихте ли разяснили какво представлява коронавирусът и може ли да се каже, че е биологично оръжие или че заразата е изпусната?

- Коронавирусите са от семейството вируси, които носят името си от начина, по който изглеждат под микроскоп - те са сферични и повърхността им е покрита от шипчета, приличащи на корона. Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2) е нов коронавирус и той е причина за развитието на вече обявената за пандемия от СЗО болест CoVID19. Материален носител на наследствената информация на вирусите е нуклеиновата киселина – ДНК или РНК. SARS-CoV-2 е едноверижен РНК вирус. Коронавирусите се предават между животни и хора и може да се стигне до щамове, които преди не са били идентифицирани при хора. Всички гени в нуклеиновата киселина изграждат вирусния геном.

- Каква е разликата между вируса и биологичното оръжие?

- Биологично оръжие се наричат организми (бактерии, вируси или други болестотворни организми) използвани като оръжие с цел да се убие, нарани или направи по друг начин противника неспособен да воюва. Тъй като биологичното оръжие обикновено е предназначено да въздейства върху голям брой хора и трудно се поддава на контрол, има съмнения, че коронавирусът е вид такова оръжие. Предположенията, че SARS-CoV-2 може да е изкуствено създаден вирус идва от структурата му - той комбинира в себе си няколко компонента. Шипчетата, които ги наричат коронки, са изградени от протеини като на вируса на ХИВ. Ядрото на самия вирус е от SARS, който също е коронавирус и премина през 2003 година, и малко примес на грипен вирус. Геномът му е известен на генетиците. Не мисля, че някой би се ангажирал с точно мнение дали е изкуствено създаден или е мутантен щам. Ние сме много далеч от нещата, но биологично оръжие се прави. Великите сили постоянно разработват подобни оръжия – мощни екипи разработват и изследват химически и биологически оръжия. Нищо чудно и изпускането на този вирус да е грешка, случайно изпуснат вирус, която се разнесе много бързо. Проблемът е и многото пътувания и отворените граници, тъй като китайците са навсякъде много трудно може да се каже кой е пренесъл заразата.

- Насочено ли е конкретно срещу някой и как е станало изпускането му?

- И тук има различни мнения и предположения. Едно от тях е, че този вирус е създаден и пуснат в Китай специално от Щатите, тъй като Америка и Европа се страхуват от китайците, защото те са многолюдни със силна икономика и навлязат ли още по-дълбоко в тези територии, ще стане страшно. А САЩ целят точно това - да ударят икономиката на китайците, която е най-силната в момента. Има и още нещо - проблемът с турците, които не искаха да влизат в Европейския съюз, една от версиите беше, че искат да се съюзят с азиатците и да бъдат голяма сила. А съюзят ли се с тях, Европа няма никакви шансове на много фронтове.

- Как китайците успяха да се справят със заразата?

- Факт е, че те изолираха Ухан почти в началото и успяха да овладеят нещата. Към днешна дата няма толкова тревожни данни оттам. В едно градче в област Хубей, което е 8-милионно, има регистрирани 144 заразени и... 144 излекувани! Нито един смъртен случай. Благодарение на тази изолация те се справиха. Там се разхождаха само военни и градът беше призрачен. Но да не забравяме, че китайците са много дисциплиниран и отговорен народ - наложат ли се мерки от съответните органи, те ги следват безотказно. Според мен те са очаквали подобно нападение. Първоначално тръгнаха слухове, че болниците са били изградени за 48 часа, което няма как да е истина. Замислете се реално - за 48 часа не може да изсъхне само мазилката, а какво остава за другите неща? Това са били готови сгради или болници, които са пуснати в експлоатация в този момент. Факт е, че коронавирусът плъзна из цял свят и удари икономиката. Няма значение вече откъде и кой изпусна заразата, но... България също не е пощадена, ще страда много, защото сме бедна държава с малък ресурс. Бяхме зле, а сега ще станем още по-зле. Вижте как страдат Италия, Испания, Франция. И къде точно удари вирусът - най-богатите области в Европа - Ломбардия в Италия, Каталуния в Испания, в Германия - Бавария. Защо никой не говори и не пише за Андалусия и Баските, например?

- Смъртността и цифрите стряскат хората. Има ли място за притеснение?

- Всеки един умрял човек си е загуба, независимо от възрастта му. Все пак тук става дума за човешки живот, който няма цена. Обърнете внимание, че хората, които са починали от коронавируса, са хора със здравословни проблеми. Тъжно е, че тези хора са близки на някой. Не ме притеснява смъртността, все още тя не толкова висок процент на фона на 7-милиардното население на Земята и постепенното изчерпване на природните ресурси, колкото това, че навлезе много бързо и обхвана почти целия свят. В началото и аз не вярвах, че коронавирусът ще дойде с такива бързи темпове. Казваха някои, че няма да достигне до Африка, тъй като там температурите са високи, а и те си имат други инфекциозни заболявания, но вече почти цяла Африка е пламнала.

- Пренася ли се по въздуха заразата?

- Като начин за заразяване с вируса - да, той е въздушно-капков. Но просто да си стои вируса във въздуха и ние да се заразим – не. Като цяло вирусите извън клетката гостоприемник те са просто „кристали“.

- При какви условия умира този вирус?

- Със сигурност манипулацията е голяма, много неща не се казват, не се обясняват, информацията е много добре селектирана. Което допълнително създава напрежение и психоза сред хората и те биват по-лесно управлявани. Но това е начин да се ръководи голяма група от хора. Имаме примера и у нас - на хората в началото като им се съобщиха мерките, повечето ги неглижираха и подходиха безотговорно.

Явно трябваше да бъдат стреснати със силни думи, трябваше да се каже колко се очакват да бъдат заразените в цифри, колко ще умрат като прогноза, за да започнат да се спазват крайните мерки. Човек не се плаши толкова лесно. Да, вярно е, не всички могат да работят от вкъщи. Представяте ли си какво ще стане, когато падне забраната и се излезе от извънредното положение? Тогава всичко живо ще се втурне навън, все едно са държани на въже, както има такава приказка.

И защото е така. Ще започне едно пътуване, социално общуване и ще се получи и по-лошо - няма да се знае кой е излекуван, кои е недоизлекуван, кой е под карантина... И колелото ще се завърти още един път.

- Кога идва пикът на такива вируси, има ли някаква зависимост?

- Категорично не може да се каже, но според епидемиологичната логика това беше описано с диаграми и математически модели. При условие, че инкубационният период вече е 21 дни, на тези, които имат симптомите, това означава, че трябва да е към три седмици. Но се застъпват доста хора при това положение. Може би около 2 месеца, след което ще започне да намалява броя на заразените.

- Не трябваше ли по-рано да се затворят границите ни и да се изолира още по-бързо населението ни?

- Не можеш на първите два случая да затвориш границите. Трудно се ограничават хората. Как за първите два случая да затвориш граници, след като живееш в свободен свят, хората ще реагират остро. В Европа е друго, не като в някой африкански страни, където хората нямат много права. По-важното е как да убедиш човек да си остане вкъщи. До скоро всички са се борили за независимост и свобода, а сега някой те ограничава. Много е комплицирана цялата ситуация. Не, че липсват и толкова социалните контакти, имаме социални мрежи, телефони, компютри, видео чат ..., но едно такова извънредно положение, както е пандемията от коронавирус, те извежда от нормалния ти начин на живот и това създава дискомфорт. Много е трудно да се вземат ограничителни мерки по време на демокрация и те да са адекватни.

- Защо децата не боледуват толкова от този коронавирус и при тях няма смъртни случаи, слава Богу?

- При децата имунната система е много активна. Както казахме при възрастните имунната система е компроментирана и повечето имат съпътстващи хронични заболявания. Тимусът е централен орган на имунната система. Той произвежда лимфоцити и има съществена роля в имунната защита на организма. Тимусът расте интензивно до края на втората година от живота на детето, след което темповете на растеж се забавят. Най-големи размери тимусната жлеза има през пубертета. Кората на тимуса е изградена от множество лимфоцити. Основната функция на тимуса е да обучава Т-лимфоцитите, преминали обучението си в тимуса попадат в циркулацията и по кръвен път достигат до лимфните възли и слезката. Т-лимфоцитите имат важна роля в защитата на организма срещу инфекции, особено причинени от вируси и гъбички. Второто е, че е свързано със структурата на вируса - най-вероятно в алвиолите, където се загнездва вирусът. При децата не се синтезира този протеин, който е необходим на вируса като „негова храна“. И затова не се разболяват, но могат да бъдат носители.

- Кои са критичните възрасти?

- Най-вече са застрашени хора от 60-годишна възраст нагоре - с хронични заболявания, разбира се млад човек с онкологично заболяване също спада към рисковата група. Такъв е случаят с починалото 21-годишно момче, което беше футболен треньор в Испания - той е бил онкоболен. Много хора ще го преболедуват и дори няма да разберат, но лошото е, че ще бъдат вирусоносители и ако не спазват предпазните условия ще заразят и рисковите групи. Много хора от нас са пътували в чужбина и като нищо са донесли и зараза отвън.

70-80 процента от населението ни ще го преболедува този коронавирус - къде по леко, къде по тежко, но това има и своите положителни страни, тъй като ще се изгради т.нар. "колективен имунитет", и при повторна инфекция организмът ни ще го разпознае.

- Маските колко са ефикасни и колко не са ефикасни?

- Има много и противоречиви мнения по въпроса. Вирусът попада в организма през лигавицата - през носа, устата и очите. Обърнете внимание, че тези, които изработват пробите, освен със защитно облекло, са и с очила. Медицинските маски за еднократна употреба имат предпазно действие 20 минути, но те обхващат устата и носа, очите – не.

След продължително носене, тя може да стане дори опасна. Дишайки в нея, въздухът се задържа, овлажнява, и след дълго време може да стане среда за вируси и бактерии. Правила за носене на маска са добре описани от СЗО.

Има данни, че вирусът се задържа върху гладки повърхности и желязо до 24 часа. Затова основно средство за предпазване се препоръчва редовната дезинфекция, включително на мобилни телефони, ключове и брави. Като няма подходяща среда, където да попадне вирусът, той умира. Без клетката-гостоприемник, вирусите нищо не могат да направят. Вирусът може да живее единствено и само в контакт с нея. На него му е необходима клетка, за да може да се възпроизведе.

- След като вирусът се пренася през лигавиците, може ли човек да се зарази през очите, ако няма очила, а е само с предпазна маска?

- Няма шанс, освен ако не ти се изкашля някой директно в очите и то от близко разстояние, или се пипнеш с ръце, на които е попаднал вече вирусът. За тази цел трябва да се мият редовно ръцете със сапун или да се обработят с дезинфектант на спиртна основа.

- Кои са ефикасните маски?

- По принцип мнението, включително и това на СЗО, маската се носи от болните хора, за да предпазят здравите. Не е нужно да носят маски всички и когато сме сами в открити пространства. Но болшинството слагат маски и ако това им носи спокойствие и сигурност, аз го приемам.

- Доколко е опасен този вирус, тъй като много правят сравнения с Испанския грип и чумата?

- Не е толкова страшен, колкото се опитват да го представят. Страшното идва от това, че до момента няма специфично лечение срещу него. При този вирус един човек може да зарази между двама или трима човека. Беше направено сравнение с морбили, където един човек заразява 10. Коронавирусът много бързо се разпространява, защото начинът е въздушно-капков. Но аз съм оптимист и мисля, че до края на годината ще има ваксина, макар това да изисква дълго технологично време за изпитание.

Работи се много усилено в разработването на средства и начин да му се противодейства при условие, е неговият геном е известен както и начина му на действие. Когато се създаде ваксина срещу COVID-19, това ще бъде добре за бъдещето на следващите поколения. Тогава децата ще се ваксинират и няма да се стига до такива мащаби на зараза, а и може след време да изчезне от Земята, макар че вирусите имат свойството да мутират и така да продължават да гонят целта си. А именно - да търсят клетка–гостоприемник, за да се възпроизведат.

Благодарение на ваксините много болести са изчезнали и към днешна дата не се срещат: например вариолата т.нар. едра шарка. Мисля, че 80-те години е последната ваксинация, след което няма регистрирани случаи. Тя е била много по-опасна от варицела - „дребната шарка“.

- А какво ще кажете за лекарствата, които могат да бъдат приемани при заразените? Скоро се появи информация, че ибупрофен не трябва да се приема.

- Това не е сериозно. По повод случаи на трима заразени с коронавирус във Франция, беше изтълкуване погрешно, които са приемали ибупрофен и са се усложнили. Точно разясняване на действието на ибупрофена могат да направят фармаколозите, но ситуацията е следната - ибупрофенът и неговите производни са нестероидни противовъзпалителни лекарства, приемайки ги, те просто „замъгляват картината“, образно казано. Какво ще рече това - когато попадне вирус в организма, той започва да се бори с вируса и израз на тази борба е повишаване на температурата. Взимайки обаче медикамент като ибупрофен, който има антипиретично действие (води до понижаване на темепературата). Организмът не се справя сам със заразата и създавайки си антитела, т.е придобит имунитет да запомни този вирус, та при следващо заразяване, да го разпознае, а чрез медикамента температурата се понижава бързо и се нарушава естествената борба на организма ни. Повишената температурата при болестно състояние е средство за преборване със заразата.

Когато си болен защо не ти се яде? Когото се храниш, се увеличават левкоцитите, защото се борят с токсините на храната. Затова би било по-добре да не се приема храна два дни, отколкото насила да се храниш. Тогава клетките от имунната ти система няма да са заети с това да се борят с токсините на храната, а с вируса. Клетките от имунната система ще се борят приоритетно, образно казано.

Трябва да се пие много вода, чай и сокове, за да не се дехидратира организма И тук идва и другият момент за организма - той така е устроен, че когато човек е болен да няма апетит, За да подскаже, че не трябва клетките да изразходват излишно усилия. Чувстваме се отпаднали, защото в този момент организмът ни се бори с причинител на зараза. Мое мнение, че от храна повече хора са умрели, отколкото от глад. Тъй като неправилното хранене води до различни заболявания - гастрит, язва, диабет и т.н. Не говорим за страни като Сомалия и Етиопия, където гладът е перманентен поради бедност.

- Какво не знаем за организма на човек, къде бъркаме?

- Човешкият организъм е една много добре организирана система. Относно имунната система - тя има необятни възможности. Организмът намира начини и включва различни системи, за да се пребори с болестни състояния или чужди организми, попаднали в него. Много процеси и молекули са отговорни за правилното му функциониране. Необятна тема е.

- На какво ни научи коронавирусът?

- Че чистотата е важна. Няма значение колко си голям - духовно или материално, една „прашинка“ успява да те застигне и промени начина ти на живот, а за някои тя е и фатална, като става победител в тази борба. Никой не е по-голям от природата. В момента носенето на предпазни маски, дезинфекцията и ограничаването на контактите са най-важните предпазни мерки в тази борба. Това е единственото, което трябва да се спазва. Просто е.