743 нови жертви на вируса за денонощие в Италия

Ломбардия остава най-засегнатата област, като там са починали около 400 души за последните 24 часа

Свят
11:08 - 25 Март 2020
1020
743 нови жертви на вируса за денонощие в Италия

Броят на починалите от новия коронавирус в Италия достигна общо 6 820 души, след като през последните 24 часа още 743 души са загубили живота си заради усложнения, причинени от вируса, предават световните осведомителни агенции. 

С това в Италия броят на жертвите вече е над два пъти повече в сравнение с Китай, откъдето тръгна заразата и където починалите до този момент са 3 281 души. 

Общият брой на заразените на Апенините нарасна до 69 176 души от 63 927 вчера. Новозаразените са 5,249 срещу 4,789 души вчера. Ръстът на новозаразените е с 8 процента в сравнение с денонощие по-рано, което означава, че пикът на епидемията в страната все още не е достигнат.

Ломбардия остава най-засегнатата област в страната, като там са починали около 400 души за последните 24 часа.

През последните два дни беше отчетен спад в броя на жертвите, като вчера бяха отчетени 602 починали за едно денонощие, но днес броят на починалите отново нараства стремително.

Пиерлуиджи Коко, италиански епидемиолог от Каляри, изтъква пред Би Би Си, че макар да е рано да се определят причините за толкова многото жертви в Италия, те може да са много.

"Една от тях може да е свързана с генетиката" на италианците, посочва експертът, което означава, че ефектите на вируса "може да варират за етнически групи, както и за отделни индивиди".

"Някои могат да пренасят вируса без никакви симптоми, а други умират бързо, с целия диапазон на тежест помежду тях", отбелязва още той.

Той добавя, че Италия е на второ място в света по брой на възрастни хора, като възрастните са по-податливи и по-склонни да развият сериозни последици, след като са били заразени.

Има и други допринасящи фактори според него, като например културните и социалните особености на италианците, които "обичат да се срещат в големи групи и да обменят знаци на привързаност помежду си". Семействата също остават близки, като социалният живот на поколенията често протича заедно.

Освен това, добавя той, възможна причина за по-високите нива на смъртност в северната част на Италия е замърсяването на въздуха.

"Нивата на промишлена активност в този район, съчетани с градския трафик и климатичните особености на долината По, влошават замърсяването на въздуха, като по този начин увеличават разпространението на респираторни заболявания, които правят хората по-податливи на ефектите на COVID-19", коментира още Пиерлуиджи Коко.