БИРА С ЦАЦА на морето - 25 кинта!

Сега е сезонът на мидите, на борсата са по 4 лева килото

Общество
17:48 - 16 Август 2024
2913
БИРА С ЦАЦА на морето - 25 кинта!

От 20 до 25 лв. излиза порция цаца с бира в морските курорти през това лято. Порция от дребните рибки струва от 10 до 15 лв., като цената зависи от това дали я поръчвате на плажа или в заведение, реват туристи.

Заради жегите това лято обаче има дефицит, а търсенето е голямо, обясниха рибари. На много от борсите цацата е замразена, но има пресни миди. Все по-малко заведения във Варна предлагат цаца, а заради високото ѝ търсене цените на този вид риба са умишлено завишени, пише „Телеграф“. Средно 25 лв. плащаме за порция трицона, пържени картофи и една бира по плажните капанчета във Варна. Чиния от 300 г с цаца варира между 6 и 12 лв., пържените картофи без сирене са между 5 и 8 лв., а бира от 500 мл се търгува от 4 до 8 лв. в зависимост от марката ѝ.

„В момента рибата е малко заради високите температури на морската вода. Срещат се предимно дънни риби, главно иларии. Тази година много рано се стопли водата и сафридът, който хващаме в началото на сезона, влезе надълбоко в по-хладни води“, обяснява рибар. „Много е топло за цацата. Сафридът се изкупува в рамките на 5-7 лв., но на рибната борса се търгува 10-12 лв. Попчето по 12 лв. го изкупуват, а на 14 го продават. И то не достига, понеже има доста рибни ресторанти“, добавя той.

По борсите цацата върви по 4 лв. за килограм, а калканът стига до 40 лв. за кило.

В момента е сезонът на мидите, юли – август ядката е най-пълна и най-хубава. На борсата вървят по 4 лв. за килограм, а в заведение по 10 лв. за порция натюр (с масло и чесън) от 500 г с черупките.

„Цацата е само замразена. Мидите са си на 4 лв. от много години насам, сафридът е на 12 лв., ако е пресен. Прясното попче се продава за 15 лв. Има и вносна риба – като лаврак и ципура. Прясна риба се намира все по-малко и може би затова е по-скъпа“, коментира търговецът Петър Иванов. Традиционно от пазара до чинията в ресторанта цената на морските продукти скача двойно.

В разгара на сезона цената на рибата в морските курорти край Бургас хвръкна рязко нагоре. Порция пържена цаца с халба бира струва двайсетачка. Толкова излиза светлото пиво и ако е в комплект с пържени картофки.