Бисер Петков: Не е задължително Стратегия за детето да се приеме

Родители смятат, че текстовете дават само права на малчуганите и никакви задължения

Актуални новини
15:25 - 23 Април 2019
1758
Бисер Петков: Не е задължително Стратегия за детето да се приеме

Проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове в рамките на продължаващото обществено обсъждане. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков по повод протестите около проекта на документ, предаде БТА. Той обясни, че документът не е нормативен и няма да даде повече права на социалните работници да разделят деца от техните родители, спрямо сега действащите. 

Социалният министър припомни, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

"На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от МС, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава проектът на стратегия", каза Бисер Петков.

Той отбеляза, че приемането на проекто-стратегията не е задължително, а правителството ще се опита да прояви необходимата гъвкавост и вслушване в общественото мнение по казуса. „Да се надяваме, че до края на май ще получим конструктивни предложения”, допълни Бисер Петков. Според него е много важно повече хора да се запознаят с текста на стратегията.

В обсъжданията ще участват както експертите, подготвили документа, така и тези, които имат нови предложения по него. Попитан за недоволството около текста за изричната забрана на телесното наказание, министърът каза, че този текст е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него.

„Стратегията цели насърчаването на родителите да ползват такива методи на възпитание, които не уронват достойнството на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, за да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си”, уточни социалният министър. Той отбеляза, че в България има много деца, които остават на грижата на държавата и семействата по различни причини отказват да се грижат за тях. Според министъра трябва да има развита система за закрила на децата и заедно с всички организации, които работят в тази област, да се намери балансът между участието на родителите, на семейството, което и стратегията признава, че е водещото, и подкрепата, която съответно държавата трябва да предоставя, както и средствата и мерките, с които да го прави.

Припомняме, че вчера родители отново се събраха пред Министерството на труда и социалната политика, за да изкажат мнението си за спорните текстове в стратегията. Според тях тя е двусмислено написана, а някои от параграфите дори биха лишили родител от правата над детето му, и то без основателна причина.

Според някои от родителите текстът дава само права на детето и никакви задължения, и поставя родителя в положение на виновен по подразбиране.

Снимка: БТА