Бисквитена торта с пъпеш и диня (стъпка по стъпка)

за 12 парчета, 60 мин

Кухня
15:43 - 18 Август 2019
5900
Бисквитена торта с пъпеш и диня (стъпка по стъпка)

Продукти

120 г маслени бисквити – може пълнозърнести

65 г масло

1 ч.л. канела

400 г диня

400 г пъпеш

2 листа обикновен бял желатин или 1/3 пак. на гранули,

5 листа червен желатин или 1 пак. на гранули

(желатинът може да е само бял или да се приготви без желатин)

1 портокал

450 г гъсто кисело мляко

3 с.л. кленов сироп или мед

50 г пудра захар

350 мл течна сметана за разбиване или заквасена сметана

 

1

Бисквитите се натрошават, смилат на трохи.

2

Разтопява се маслото на слаб огън и се смесва с бисквитите и канелата.

 

3

Сместа се разстила на дъното на форма с хартия за печене като се уплътнява. Оставя се в хладилника 30 мин.

 

4

Изрязват се топчета от пъпеша и динята – може и на кубчета.

 

5

Двата цвята желатин се накисват в студена вода заедно. Настъргва се 1½ ч.л. портокалова кора.

 

6

Смесва се киселото мляко с кленовия сироп, пудрата захар и портокаловата кора. Изцеждат се 6 с.л. портокалов сок.

 

7

Портокаловият сок се загрява, без да кипва. Добавя се набъбналият желатин да се разтвори. Смесва се с 3 с.л. от сместа с киселото мляко и се разбърква в останалата смес. Оставя се в хладилника 10 мин.

 

8

Разбива се сметаната и се добавя с внимателно разбъркване чрез повдигане към сместа.

 

9

Кремът се излива върху бисквитения блат и се заглажда. Гарнира се с топчетата пъпеш и диня. Оставя се в хладилника напълно да се стегне.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете актуалния брой с акценти "Доматена супа в 6 пресни билкови варианта" и "Новият хит: Динена туршия".