Бисквитена торта с пъпеш и диня (стъпка по стъпка)
за 12 парчета, 60 мин
Продукти
120 г маслени бисквити – може пълнозърнести
65 г масло
1 ч.л. канела
400 г диня
400 г пъпеш
2 листа обикновен бял желатин или 1/3 пак. на гранули,
5 листа червен желатин или 1 пак. на гранули
(желатинът може да е само бял или да се приготви без желатин)
1 портокал
450 г гъсто кисело мляко
3 с.л. кленов сироп или мед
50 г пудра захар
350 мл течна сметана за разбиване или заквасена сметана
1
Бисквитите се натрошават, смилат на трохи.
2
Разтопява се маслото на слаб огън и се смесва с бисквитите и канелата.
3
Сместа се разстила на дъното на форма с хартия за печене като се уплътнява. Оставя се в хладилника 30 мин.
4
Изрязват се топчета от пъпеша и динята – може и на кубчета.
5
Двата цвята желатин се накисват в студена вода заедно. Настъргва се 1½ ч.л. портокалова кора.
6
Смесва се киселото мляко с кленовия сироп, пудрата захар и портокаловата кора. Изцеждат се 6 с.л. портокалов сок.
7
Портокаловият сок се загрява, без да кипва. Добавя се набъбналият желатин да се разтвори. Смесва се с 3 с.л. от сместа с киселото мляко и се разбърква в останалата смес. Оставя се в хладилника 10 мин.
8
Разбива се сметаната и се добавя с внимателно разбъркване чрез повдигане към сместа.
9
Кремът се излива върху бисквитения блат и се заглажда. Гарнира се с топчетата пъпеш и диня. Оставя се в хладилника напълно да се стегне.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти "Доматена супа в 6 пресни билкови варианта" и "Новият хит: Динена туршия".