Битката за бюджета захапа и служебния кабинет

ПП иска да задължи правителството да внесе закон

Политика
11:35 - 30 Ноември 2022
1552
Битката за бюджета захапа и служебния кабинет

Народното събрание може да задължи служебното правителство да внесе проект на бюджет за 2023 г. Това ще стане, ако пленарната зала одобри декларация в този дух, предложена от ПП. Депутатите на Кирил Петков и Асен Василев настояха декарацията им да бъде разгледана като първа точка от парламентарната програма и успяха да спечелят мнозинството от колегите си на своя страна.

От служебния кабинет досега са внесли единствено законопроекти, с които се удължава действието и през следващата година на действащите към момента закони за държавния бюджет, за държавното обществено осигуряване и за здравната каса. Те бяха приети на първо четене вчера в пленарната зала.

ПП обаче отдавна настоява да се приемат изцяло нови бюджети. Хората на Петков и Василев поставяха този въпрос като условие и във всички политически преговори, свързани със следващото редовно правителство, които водиха.

Тази сутрин те поискаха да влезе в дневния ред на пленарната зала въпросната декларация. В текста й се посочва, че Министерският съвет е задължен да внесе законопроект за държавния бюджет.

Това задължение произтича от Закона за публичните финанси, Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване, и трябва да бъде изпълнено незабавно, тъй като законово предвиденият за това срок, който е 31 октомври, е изтекъл отдавна.

Къса памет

От ПП пропускат да припомнят, че самите те при вече сформирано редовно правителство не внесоха законопроект за държавния бюджет за 2022 г. и прибегнаха до удължителен закон. Това доведе до същия резултат, който сега се представя като недопустим - замразяване на доходи и плащания в държавата.

Кабинетът Петков бе сформиран на 13 декември, а удължителният закон бе внесен на 23 декември, 2021 г. и приет едва на 21 януари. Така през 2022 година държавните органи работиха по старите бюджети от 2021 г., а нов бюджет влезе в сила едва през април.

От кабинета изтъкнаха като аргумент за забавянето факта, че е необходимо време да сформират политики. Това бе аргумент и за актуализация на бюджета през лятото.

Ситуацията в момента е по-различна, защото времето не е толкова напреднало и служебното правителство има възможност и подготвени варианти на бюджет. Кабинетът обаче се отказа да внася проект с аргумента, че това е основният инструмент за провеждане на политики и следва да се внесе от редовно правителство.