Битовите сметки на американците определят избора им за Тръмп или Байдън

За последната година цените в САЩ са се повишили с 3,7%, макар че това е по-малко от половината от темповете, достигнати по време на пандемията

Свят
15:00 - 11 Ноември 2023
5998
Битовите сметки на американците определят избора им за Тръмп или Байдън

Гласоподавателите в седем от щатите, разединени по отношение на политическата подкрепа, усещат товара от нарастващите цени на стоките от първа необходимост, показва проучване на Bloomberg News и Morning Consult, което посочва препятствия пред усилията на президента Джо Байдън да направи икономиката централна тема в предизборната си кампания, пише Bloomberg.

Трима от четирима респонденти в щатите без единни политически предпочитания споделиха, че цените на тези стоки са се увеличили през последния месец, в съответствие с данните за потребителските цени, показващи, че инфлацията е нараснала с 0,4% през септември спрямо предходния месец. За последната година цените са се повишили с 3,7%, макар че това е по-малко от половината от темповете, достигнати по време на пандемията.

Проучването на Bloomberg News/Morning Consult установи, че когато става дума за справяне с разходите за ежедневни стоки и услуги, гласоподавателите се доверили на лидера на Републиканската партия Доналд Тръмп вместо на Байдън с разлика от 12 процентни пункта. Разликата беше още по-голяма при избирателите, които не са изразили ясна подкрепа за нито един от двамата кандидати и чиито гласове са от решаващо значение за изборите.

„Всичко е белязано от по-високите разходи за живот“, каза Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics, който установи, че типичното американско домакинство харчи около 730 долара повече месечно от миналата година. „Толкова е просто. Хората харчат много повече за всичко сега, особено за храна, газ и наеми, отколкото преди година."

Като цяло резултатите дават най-ясната индикация доколко тежестта от инфлацията заплашва надеждите на Байдън за повторното му избиране и засенчва подобренията на други места в икономиката по време на управлението му, каквито са затегнатият пазар на труда, по-високите доходи на домакинствата и стабилните корпоративни инвестиции.

Според проучването Тръмп води пред Байдън с 47% на 43% сред избирателите в Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин. Резултатите в тези седем щата са с допустима статистическа грешка от 1 процентен пункт.

49% от анкетираните гласоподаватели в тези щати имат по-голямо доверие на Тръмп по отношение на икономиката, докато на Байдън - 35%, въпреки че половината от анкетираните смятат, че икономическият пакет на президента, наречен "Байдъномика", се отразява зле на страната. Респондентите също така заявиха, че вярват повече на Тръмп, отколкото на Байдън по други икономически въпроси, включително за фондовия пазар, лихвите и данъците.

Резултатите от анкетата са впечатляващи, тъй като последните икономически данни отчитат сила – стабилен пазар на труда и издръжливи потребители, които подкрепят фабриките и разходите на компаниите. Особено лоша новина за Байдън в анкетата беше, че пазарът на труда не е основен приоритет, като само 17% от анкетираните избират „наличието на добри работни места“ като един от най-важните фактори за своя вот.

Около четири от всеки пет жени, които са основна група от имащите право да гласуват, споделиха, че според тях икономиката се движи в грешна посока. Други групи, които са най-малко доволни от икономиката, включват домакинства, които не членуват в профсъюзи, служители в производството и гласоподаватели без висше образование.

„Това, което наистина ще окаже влияние на гласовете, е това каква промяна ще видят утрешния ден“, заяви Каролайн Бай, социолог и вицепрезидент в Morning Consult. „И ако цената на хранителните стоки все още е висока, това ще надделее над факта дали в града им ще бъде построен нов мост утре или през следващите 2 години.“

Анкетираните гласоподаватели от тези колебаещи се щати приеха обещанията за инфраструктурата и зелена енергия на администрацията със скептицизъм или безразличие. Повечето респонденти не подкрепят федералното правителство да поеме „основна роля“ във финансирането на полупроводниковата индустрия, електромобилите и производството на батерии.

Една от групите, които бяха по-позитивно настроени към икономиката, са тъмнокожите американци. Около 43% от тях заявиха, че икономиката се развива в правилната посока, което е вторият най-висок процент сред групите, а повече от половината заявиха, че личните им финанси са в по-добра форма при сегашната администрация, отколкото при Тръмп.  Сред белите тези проценти са едва 23.

Анализаторите също така виждат по-светло икономическо бъдеще. Икономисти от Wall Street все по-често твърдят, че опасността от рецесия вече е отминала, а ръстът на потребителските цени ще се забави през следващите 12 месеца, тъй като Федералният резерв планира да задържи лихвите си рестриктивни за по-дълго време.