Бивш депутат на Слави пред Lupa.bg: Очаквам щети и за двете коалиции

Светлин Стоянов вижда грешка в клякането на "Продължаваме промяната" пред Борисов за Габриел

Политика
21:30 - 23 Май 2023
5201
Бивш депутат на Слави пред Lupa.bg: Очаквам щети и за двете коалиции

Бившият депутат от Има такъв народ, сочен за част от отцепническата група на настоящия народен избраник от ПП-ДБ Радостин Василев Светлин Стоянов смята, че решението за ротационен кабинет между ГЕРБ-СДС и дясноцентристката коалиция е по-скоро грешка. И очаква то да нанесе щети и върху двете формации.

Пред Lupa.bg Стоянов, който бе в експертния съвет на Продължаваме промяната по отбраната и националната сигурност по време на последните кампании, разкри, че за този обрат от неделя вечерта-понеделник сутрин не е имало допитване от страна на партията на Кирил Петков и Асен Василев до хората от листите, сред които е и той. А решението е било изцяло в ръцете на Изпълнителния съвет.

"Нашата реторика е твърдо анти-ГЕРБ. Това, което ме тревожи, а и хората са обезпокоени, същото е и в редиците на ГЕРБ, е, че най-вероятно ситуацията ще доведе до щети", коментира той. Иначе по думите на ексдепутата времето и обстоятелствата работят за ПП-ДБ.

Аргументът му е, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в безизходица. 'Как ще обясни на електората, че е съборил предишното редовно правителство, а сега подкрепя министрите му?

Не трябваше да се допуска Габриел да е част от кабинета", смята още Стоянов.

И е на мнение, че ако България бе изправена пред шести поредни парламентарни избори, предсрочни, ситуацията и за ПП, и за ДБ би била по-позитивна.  

Радостин Василев и Стоянов, както и още трима от отцепниците от групата на ИТН, са част от Гражданско Движение за Силна България. Именно то подкрепи ПП и ДБ на изборите в общ съюз, включително чрез своите кандидат-депутати. Сега предстои ръководните му органи да решат дали биха подкрепили министри от кабинета "Долче и Габана", както се шегуват с логото на известната модна марка в последните дни заради съвпадащите инициали на бъдещите премиер Денков и Габриел.

А как се стигна до изненадващия разрив между ГЕРБ и Слави Трифонов, след като бе договорена дори управленска формула с ДПС и разпределение на постовете в МС, Стоянов отговаря, че най-вероятно алъш-веришът е кипял до последно. Но в крайна сметка Борисов е отказал ключовото овладяване на МРРБ и Министерството на енергетиката на Дългия и това е принудило шоумена да направи заветния пирует.