Бивш израелски премиер: Путин ми обеща да не убива Зеленски

Нафтали Бенет е получил уверението през март 2022 година

Свят
19:26 - 05 Февруари 2023
2711
Бивш израелски премиер: Путин ми обеща да не убива Зеленски

Бившият израелски премиер Нафтали Бенет разказа в интервю за израелската телевизия "Канал 12", че малко след началото на военните действия в Украйна Владимир Путин му е обещал да не убива украинския президент Володимир Зеленски, пише в. "Джерузалем пост".

По време на интервюто, продължило близо пет часа, Бенет сподели подробности от добре известното си пътуване до Москва, което той направи в началото на март 2022 година, малко след началото на руската инвазия в Украйна. Тогава израелският лидер се опита да посредничи за постигането на мирно споразумение между Русия и Украйна.

Въпреки че не успя да помогне за прекратяването на военните действия, Бенет е получил обещание от страна на Путин, че Зеленски, който по това време се укриваше в таен бункер, няма да бъде убит.

Бенет директно е попитал руския президент: "Възнамерявате ли да убиете Зеленски?", на което Путин отговорил: "Няма да убивам Зеленски". "Трябва да знам, че ми давате думата си", продължил тогавашният израелски премиер. "Уверявам Ви", отвърнал Путин. "Сигурен ли сте", попитал Бенет. "Сто процента", категоричен бил руският държавен глава.

В интервюто Бенет разказа още, че израелската делегация е кацнала в Москва, където е било дъждовно и влажно. Това е била първата визита на Бенет в руската столица. Придружавал го е Зеев Елкин, по това време министър на жилищното строителство, който е родом от Украйна и говори свободно руски. В миналото той е бил преводач на Нетаняху при срещите му с Путин.

След като приключили преговорите в Москва, израелските делегати отпътували за Берлин, за да се срещнат с германския канцлер Олаф Шолц. Той се присъединил към групата им и заедно се отправили към Франция, а после и към Великобритания, и САЩ. Всички тези страни са били наясно с визитата на Бенет в Москва.