Бивш министър съди Пентагона заради цензура

Марк Еспър беше уволнен от Тръмп малко след поражението му на президентските избори

САЩ
11:30 - 29 Ноември 2021
1663
Бивш министър съди Пентагона заради цензура

Бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър съди Пентагона заради забраната за публикуване на значителна част от мемоарите му, които описват работата му в администрацията на президента Доналд Тръмп, съобщи Ню Йорк таймс.

Еспър, който беше уволнен от Тръмп малко след поражението му на президентските избори миналата година, се готви да издаде през май книгата си "Свещената клетва", която той определи като "пълна и неподправена история на нашата нация, особено през трудните ѝ периоди".

"Съществена част от текста е забранена за публикуване под претекст за секретност на информацията. Изтегленият текст е необходим, за да се разкажат важните истории, засегнати в ръкописа", гласи част от иска на Еспър, подаден във федерален съд в столичния окръг Колумбия.

Бившият военен министър на САЩ обвини настоящата администрация, че нарушава "конституционните права, защитени от Първата поправка", гарантиращи свободата на словото. Еспър определя съдебния процес като единствения възможен начин да "разкаже изцяло историята си на американския народ".