Бивш шеф на МВР написа учебник за полицаи

Актуални новини
11:40 - 28 Май 2024
2304
Бивш шеф на МВР написа учебник за полицаи

Бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков написа учебник по наказателен процес, предназначен за служителите на ведомството, което ръководеше преди време.

„Учебникът е профилиран  и е за полицейски служители, чиито длъжностни характеристики изискват средно образование - това са полицаите, които преди девоенизацията в МВР през 2006 г. се наричаха сержанти. Отдавна обмислях написването на този учебник по няколко причини.

Иде реч за най-многобройната група полицаи, например униформен състав в патрулни автомобили по линия на КАТ или с други правомощия, също районни инспектори, ала и неуниформен състав.

Първоначална подготовка полагат в центровете в Пазарджик, Казанлък и Варна. Постарах се цялото изложение да е през призмата на тяхната професионална работа и да ги насочва към прецизна юридическа дейност по НПК, когато законът го позволява. Намирам тази правна подготовка за изключително важна, тъй като престъпността се бори преди всичко чрез НК и НПК.

Предишният подобен учебник е от 1984 г., а негов автор е доблестният преподавател в Академията на МВР проф. Петър Топалов, който пръв ми протегна ръка за преподавателска дейност.

Той почина през 2005 г. на 70-годишна възраст. 40-годишен период е достатъчно дълго време, за да се появи нов учебник. Ето защо чувствам тази своя книга не само като професионален дълг, но и като дълбока вътрешна потребност. Дано е полезна за редовите полицаи!“, сподели за благоевградския вестник „Струма“ Веселин Вучков.

Роденият в кочериновското с. Стоб Веселин Вучков е възпитаник на Софийския университет, работил е като следовател, а от 1996 г. преподава в Академията на МВР и изкачва всички академични длъжности до професор.

В момента ръководи департамент „Право“ в Нов български университет.

Чете лекции и в ЮЗУ – Благоевград, където преди години помогна за разкриване на популярната специалност „Национална сигурност“ В периода 2009 – 2013 г. беше зам.-вътрешен министър и отговаряше за работата на разследващите полицаи, а промените в законите по този повод бяха негова отговорност. След това бе депутат в два парламента, от ноември 2014 г. до март 2015 г. бе министър. Подаде оставка като министър и депутат поради несъгласие с премиера по кадрови въпроси и липса на подкрепа за реформи в МВР.