Бивш шеф на НСБОП: Оградата на границата може да спре само диви прасета

Изпаднахме в положение да търчим след мигрантите, които вече са влезли у нас, каза ген. Кирил Радев

Новини
21:04 - 27 Ноември 2022
3955
Бивш шеф на НСБОП: Оградата на границата може да спре само диви прасета

Оградата на границата ни може да спре само дивите прасета, а не мигрантите. Това заяви в ефира на „На Фокус” ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП.

„Сбъркана е тактиката. Изпаднахме в положение да търчим след мигрантите, които вече са влезли у нас. Реално борбата започва  на самата граница. Там трябва да хващаме бежанците, а не по магистралите”, каза той.

„Бях граничар в Малко Търново преди време. Тогава границата беше уникална по отношение на защита. Говорим за годините на соц-а, когато границата се охраняваше, както трябва. Тръгвайки по пътя към ЕС, самият съюз постави условия при положение, че си разградим границата. Точно това се случи. Границата беше отворена. През 2015 г. при голямата мигрантска вълна не бяхме готови. Започнахме да правим ограда.

Това обаче не е ограда за пазене на мигранти, а за диви прасета”, обясни Радев.

По думите му работата на граничните полицаи е изключително тежка. Теренът и условията са много трудни. Освен това броят на полицаите там е много малък и не могат да покрият района.

Според него министър Иван Демерджиев се справя добре и полага усилия, но разполага с ограничен инструментариум, за да се справи с мигрантската криза. По думите му оставките не решават проблемите по границата.