Бивш служител на ЦРУ: Как се вербува шпионин

Новини
18:37 - 31 Август 2024
1747
Бивш служител на ЦРУ: Как се вербува шпионин

Има седем стъпки за набиране на шпионин, каза бивш служител на разузнаването на ЦРУ пред CNBC. Основното нещо е да се идентифицират исканията на информатора, за които той ще бъде готов да предаде родината си. За да направи това, разузнавачът установява „фалшиво приятелство“ с чужденеца.

В тайно съоръжение за обучение на ЦРУ близо до Уилямсбърг, Вирджиния, известно на жаргон като „Фермата“, новобранците учат науката за шпионажа и научават различни начини за извличане на секретна информация от хората.

Бившият шеф на контраразузнаването на ЦРУ Джим Олсън е посветил 31 години от живота си на агенцията и дори работи в Москва по време на Студената война, където вербува руснаци да предадат родината си. Той обясни на кореспондент на CNBC във Вашингтон Иймън Джавърс, че „сърцето на шпионажа е човешкият източник“.

„Правим лов на глави, както го наричаме“, обясни Олсън. „Търсим хора, които можем да убедим да си сътрудничат при равни условия, за да ни разкрият своите тайни.

В новата поредица от подкасти на CNBC, „Престъпленията на търговеца на Путин“, Джавърс разкрива подробности за ареста на руския предприемач Владислав Клюшин, обвинен в провеждането на масивна хакерска операция, при която той е откраднал и препродал отчети за приходите на американски компании.

След като Клюшин беше заловен от американските власти в Швейцария, неговият адвокат каза, че служители на американското разузнаване при първата си среща са се опитали да вербуват клиента му като информатор.

Въпреки това, както Олсън обясни на Джаверс, разузнаването използва различен подход, който той нарича „цикъл на набиране“.

„Това е процес от седем стъпки, това е цяла система“, каза Олсън. Отправната точка тук е, че всеки има свои собствени нужди. Звучи цинично, но е истина. А нашата работа е да намираме чужденци с достъп до нужните ни държавни тайни и нашата сигурност. Такива, че биха били готови да ни дадат тези тайни в замяна на това, което им предлагаме. И нашата работа е да идентифицираме правилно техните нужди, така че тяхното задоволяване да служи като достатъчен стимул да предадат родината си: така че те да се съгласят да рискуват живота си за това.

Това може да изисква няколко срещи, за да опознаете човека и да проучите неговите интереси по-отблизо. Това може да е ходене на фитнес заедно, излизане на вечеря или пиене в бар, каза Олсън.

Въпреки че в процеса се формират лични отношения, Олсън го нарича фалшиво приятелство, „тъй като офицерът от разузнаването има скрит мотив от самото начало“.

Последният епизод от ексклузивната подкаст поредица запознава слушателите с нюансите на шпионажа, които приличат на изискан танц и помагат на служители на разузнаването, независимо дали са от САЩ, Китай или Русия, да получат ценна разузнавателна информация.

„Аз служа на страната си. Страната ни има нужда от информация. Служа на американския народ. А моята работа е да събирам разузнавателна информация. И за това трябва да манипулирам хората, трябва да живея в лъжа, трябва да мамя. Всичко се събира - един вид себестойност на професията. Няма друг начин“, заключи Олсън.