Бивш зам.-МВР шеф: Незабавно разделяне на ченгетата от службите

Филип Гунев зове за отделяне на МВР структурите от дейността на разузнаването

Политика
15:52 - 05 Юни 2023
3043
Бивш зам.-МВР шеф: Незабавно разделяне на ченгетата от службите

"Една бъдеща съдебна реформа и реформа на службите трябва да предполага много ясно разделение на политиците и политиките от професионалистите. Не може да има такова срастване. Срастването на Министерството на вътрешните работи и на полицията не съществува в европейските страни. Тези две институции на една ръка разстояние.

В почти никое европейско Министерство на вътрешните работи министрите не са бивши полицаи. Както при военните, имаме граждански контрол върху армията, гражданският контрол върху полицията и службите у нас почти не съществува, те са сраснати. Затова искат да подменят сега шефовете на всички служби, защото в Министерския съвет няма почти никакъв вътрешен механизъм за контрол на тези служби.

Срастването на полиция и политически ръководства, което продължава да съществува, все още се приема за нормално. Не е мястото на един министър (бившият министър на вътрешните работи Румен Петков) да ходи и да се среща с каквито и да е хора, където трябва да се правят оперативни срещи".     
Това каза пред БНР Филип Гунев, експерт по сигурността и борбата с корупцията, бивш заместник-министър на вътрешните работи (2013-2017 г.).

По думите му сега службите могат да се използват за политически поръчки, защото няма обективен контрол:

"Затова законите са такива - всеки да може да си сменя главен секретар на МВР и шефове на служби. Стъпка в правилната посока ще е назначението им да се прави от Народното събрание, за да бъдат под контрола на изпълнителната власт, но да бъдат на една ръка разстояние, за да имат свобода на действие, когато работят в случай, когато има корумпирана и превзета изпълнителна власт, а не да са изпълнители на политиците над тях".

"В България няма ресурси за система от оперативно-издирвателни мероприятия, които да се провеждат особено в чужбина, за да бъдат издирвани хора. Това е скъпо и изисква много проактивна работа, което не се прави. Това отговаря на въпроса защо всякакви хора изчезват и не ги намират с години, но няма и това активно търсене", уточни той.