Бивши зам.-министри и депутати се събраха в гражданска организация "Демократичен център"

Идеята на формацията е да подобрява обществената среда у нас

Новини
13:36 - 17 Октомври 2024
1237
Бивши зам.-министри и депутати се събраха в гражданска организация "Демократичен център"

Нова гражданска организация, наречена "Демократичен център", започва работа по инициативи, насочени към подобряване на обществената среда в България. Основната цел на организацията е да повиши прозрачността в работата на държавните институции и да възвърне доверието на гражданите в тях, като започне с наблюдението на изборния процес. Това стана ясно на пресконференция на "Демократичен център" в БТА.

Руслана Петрова от организацията подчерта, че първостепенната им задача е да повишаване на прозрачността и доверието в изборния процес. Тя обясни, че ще се цели повишаване на общественото доверие в изборната система чрез редовни анализи и мониторинг на действията на институциите. "Първата ни задача е да създадем повече прозрачност и доверие в изборния процес", отбелязва Петрова.

В инициативата участва и бившият депутат от БСП Благовест Кирилов, който в последните години бе също председател на Управителния съвет на Българската асоциация на секторите софтуер и изнесени услуги, заместник-министър на електронното управление и съветник на Иван Демерджиев по време на мандата му като вицепремиер по вътрешна сигурност и обществен ред и министър на вътрешните работи. Кирилов ще следи машинното гласуване, видеонаблюдението и обработката на изборните резултати. Според него липсата на доверие в новите технологии е причина за ниската избирателна активност. "Трябва да върнем доверието в изборния процес, за да повишим избирателната активност", подчерта Благовест Кирилов.

Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) и експерт по изборния процес, ще отговаря за наблюдението на действията на изборната администрация и тяхната законосъобразност. Той подчерта, че платформата на "Демократичен център" ще бъде място, където гражданите ще могат да подават сигнали и да се информират за случващото се. "Искаме да създадем платформа, която ще върне доверието в изборния процес, особено сред младите", коментира Цицелков.

Бившият регионален зам.-министър Александър Стоянов пък ще следи борбата с купения вот и действията на властите в така наречените рискови секции. Според него, въпреки усилията на МВР за предотвратяване на купуването на гласове, много граждани усещат тези действия като "театър". Стоянов подчерта, че МВР и прокуратурата трябва да следят лица от организираните престъпни групи и да гарантират, че срещу тях има образувани досъдебни производства.

Десислава Николова, политолог от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и председател на младежката организация "МлаДА България", ще работи за увеличаване на политическата ангажираност сред младите хора. Николова отбеляза, че младите често не се чувстват достатъчно информирани и дистанцията между тях и политиката е голяма. Затова тя ще стартира политическа академия и ще използва социалните мрежи, за да достигне до повече младежи.

"Демократичен център" поставя акцент върху ангажираността на гражданите чрез прозрачност и информираност. Организацията ще публикува редовни анализи на сайта си, за да могат хората да се запознаят обстойно с действията на институциите. Като основна своя мисия от "Демократичен център" посочват възвръщане на доверието в изборния процес и насърчаване на по-активното участие на гражданите в политическия живот на страната.