Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди парламента

Той е силно критикуван, защото години наред е заемал ръководни позиции в руски енергийни компании

ЕС
11:09 - 12 Август 2022
2473
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди парламента

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер съди долната камара на парламента, за да си възвърне привилегиите, които му бяха отнети през май заради връзките му с Русия. Това съобщи агенция Ройтерс, цитирайки германската информационна агенция ДПА.

78-годишният Герхард Шрьодер настоява службата му в Бундестага да му бъде възстановена в жалбата си до административния съд в Берлин, Германия, обясни адвокатът му Михаел Нагел.

Бюджетната комисия на германската долна камара постанови през май, че Шрьодер, който от години беше критикуван за отношенията си с Русия, вече не трябва да има офис в централата на националната делегация, но прецени, че пенсията му трябва да продължи да се изплаща нормално и че той трябва да продължи да има полицаи като бодигардове.

Но правният екип на бившия канцлер твърди, че решението на комисията на Бундестага да премахне и затвори офиса му в сградата е незаконно.

Герхард Шрьодер е силно критикуван, защото години наред е заемал ръководни позиции в руски енергийни компании, продължава да поддържа контакти с руския президент Владимир Путин, когото определя като свой личен приятел, и се въздържа от осъждайки руската военна инвазия в Украйна, въпреки големия натиск. През май той най-накрая обяви, че напуска позицията си в борда на Роснефт и отхвърли възможността да заеме позиция в борда на Газпром.

Вчера настоящият федерален канцлер, също социалдемократ, Олаф Солц, предпочете неяснотата, когато беше попитан дали неговият предшественик наистина може да играе посредническа роля. Той каза, че би било "похвално", ако Шрьодер убеди Москва да поеме доставката на ремонтирана турбина, която според руските власти е причината потокът от природен газ към германския пазар през газопровода "Северен поток 1" да е намалял.