Бившият главсек Калин Георгиев : Доста безмозъчни типове бяха шефове в МВР

Акции като тази с Чане е имало и ще има занапред, твърди опитното ченге

Новини
13:44 - 02 Юни 2019
4927
Бившият главсек Калин Георгиев: Доста безмозъчни типове бяха шефове в МВР

Главният секретар на МВР от 2009 до 2013 г. Калин Георгиев коментира акцията по залавянето на убиеца Стоян Зайков в Костенец, завършила със смъртта на бандита. Опитното ченге не си позволи да критикува действията на колегите си, но заяви категорично, че постът на главсек на министерството е заеман в годините от доста на брой откровени некадърници.

"Много би ми се искало журналистите да са по-внимателни при даването на трибуна на т.нар. експерти. Биха могли да проучат професионалния им опит, да видят какво са работили и какви успехи са имали. Какви длъжности са заемали и къде са обучавани. Всички са велики доценти и професори, но тежко на студентите им, ако, разбира се, имат такива", заяви Георгиев.

"Титани се пъчат с титлата бивш главен секретар на МВР. Знаете ли колко са хората, заемали висшата професионална длъжност от генерал Тодор Бояджиев през 1990 г. до настоящия - главен комисар Ивайло Иванов? Общо 16 души за почти 30 години. Някои вече са покойници. Откъде се взеха толкова много - не мога да разбера? Очевидно е, че на електронните медии им трябват говорещи глави, но нека в тези глави има и малко мозък. Знам, че няма да стане. Само си мисля на глас."

Иначе за самата акция бившият полицейски шеф коментира: "Смятам, че това е една от многото операции по издирване на укриващо се лице, което може да бъде определено като особено опасно. Подобни операции е имало и преди и, за съжаление, ще има и занапред. Вероятно, за да я определят като “безпрецедентна”, колегите са имали предвид мащаба, или задействаните сили. Иначе това е ежедневие в МВР. Или поне беше."

"Основата на успеха на оперативно издирвателната дейност се състои именно в оперативността, т.е дискретността на мероприятията. Това, за което професионалистите са често питани, но не говорят. Хеликоптерите със специална апаратура на борда, термовизионните станции и камери, служебните кучета са само част от многото действия, които са планирани от щаба и са под ръководството на главния секретар на МВР. И той е на терен не защото лично ще задържа извършителя или защото иска да се разходи. Присъствието му има няколко цели - концентрация на целия ресурс на МВР, привличане и на други служби, разпределение на информацията и не на последно място - поемане на пълната отговорност по ръководство и контрол."