Бившият шеф на Фолксваген отива на съд

Други четирима обвиняеми ще отговарят за укриване на данъци

Новини
19:53 - 09 Септември 2020
1471
Бившият шеф на Фолксваген отива на съд

Германски съд постанови, че бившият главен изпълнителен директор на Фолксваген (Volkswagen) Мартин Винтеркорн трябва да се изправи пред съда по обвинения в измама във връзка със скандала за манипулиране на данните за отделените вредни емисии на дизеловите автомобили на германския автомобилостроител, предаде Асошиейтед прес.

Съдът в Брауншвайг, Долна Саксония, където е централата на Фолксваген, реши, че купувачите на коли са претърпели финансова загуба, като са си купили автомобил без да знаят, че е бил оборудван с незаконен софтуер. Съдът установи "преобладаваща вероятност" за осъждане по обвинение в измама.

Други четирима обвиняеми ще бъдат изправени пред съда заради укриване на данъци и незаконна реклама. Датите за съдебните процеси ще бъдат определени по-късно.

Винтеркорн подаде оставка от Фолксваген дни след като американската агенция за опазване на околната среда обяви официално на 18 септември 2015 година, че има установени нарушения. Компанията с години е използвала софтуер, който разпознава кога автомобилът е в тестови условия и задейства контрол на отделяните вредни газове, а при нормално каране този контрол на емисиите спира. Така колите отделяли повече азотен оксид от допустимото според американските норми, а това е вредно за човешкото здраве.

Винтеркорн е изправен и пред обвинения в САЩ, но не може да бъде екстрадиран. Фолксваген плати над 30 милиарда евро (33 милиарда) за глоби и извънсъдебни споразумения заради скандала.