Бизнесът очаква да излезе от кризата след година

Според 81.5% от предприемачите мярката 60/40 е неефективна

Икономика
10:11 - 11 Май 2020
3491
Бизнесът очаква да излезе от кризата след година

Изплащането на заплати и осигуровки е най-голямото затруднение за бизнеса в условия на криза. Това показват данните от проведено в периода 2-8 май 2020 г. онлайн анкетно проучване, осъществено от БСК сред 584 управители и собственици на фирми в цялата страна.

Резултатите отразяват преимуществено състоянието сред микро- и малките предприятия в търговията и услугите - сектор, който преобладава в БВП и е най-много засегнат от кризата и ограниченията свързани с COVID-19.

73% от анкетираните са били принудени да съкратят част или целия си персонал вследствие на кризата, а 15% са прибягнали до намаляване на трудови възнаграждения.

До 20 000 лв./месец са необходимите ликвидни средства за покриване на разходите в следващите три месеца (в т. ч. заплати, осигуровки и данъци) за около 57% от анкетираните. Всяка четвърта компания се нуждае от 20-50 хил. лв. на месец, а всяка десета – от над 100 000 лв. ликвидни средства за месечна издръжка.

34% от анкетираните очакват да възстановят бизнеса си в рамките на около година, други 33% очакват това да се случи за повече от година. Оптимистите, които смятат, че ще успеят да се възстановят веднага след падането на извънредното положение, са едва 1.2%, а крайните песимисти, които не очакват да се възстановят изобщо, са 2.4%. Общо около 29% от участниците в анкетата виждат възможности за възстановяване в рамките на 3-6 месеца.

Почти половината от участниците в анкетата са наясно с антикризисните мерки, които предлага българското правителство за подкрепа на бизнеса, 38% имат частична яснота, а 15% изобщо не са наясно каква помощ могат да получат за справяне с проблемите, породени от COVID-19.

Възползвалите се от мярката 60/40 са около 4%, 6% планират да кандидатстват, а 8.5% се колебаят. 81.5% от анкетираните оценяват мярката 60/40 като неефективна.

15% от анкетираните планират да кандидатстват по някоя от мерките по линия на Българската банка за развитие (ББР), а 32% все още се колебаят дали да пристъпят към подобен ход. 53% са категорични, че мерките чрез ББР не отговарят на нуждите им.

Намаляването на ДДС за храни и лекарства като антикризисна мярка подкрепят 86% от участниците в анкетата, против са 5.6%, а около 9% се колебаят.

74% от участниците в анкетата са убедени, че е необходимо временните мерки в подкрепа на бизнеса да продължат и след края на кризата. 7% са на противното мнение, а останалите се затрудняват да преценят.