Бизнесмени с туберкулоза  във Варна

„Жълтата гостенка“ посети 180 човека, най-сигурният начин за предпазване е ваксинацията

Здраве
13:50 - 21 Март 2019
3046
Бизнесмени с туберкулоза във Варна

180 души с туберкулоза са лекувани в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна през миналата година. Фрапиращото е, че сред болните има и бизнесмени, стана ясно от изявление на шефа на медицинското заведение доц. Христо Ганчев, цитиран от chernomore.bg. Поводът е Световният ден за борба с жълтата гостенка - 24 март. Вместо да намалява, заболеваемостта се задържа на старите нива с тенденция към увеличение.

От началото на годината в стационара на тубдиспансера се лекуват 20 души. През първия ден на Седмицата на отворените врати са прегледани безплатно 41 души, като двама от тях са дали положителни проби. Те са насочени за по-нататъшни изследвания и лечение.

Туберкулозата атакува най-често белите дробове. При извънбелодробните форми мишена са най-вече периферните лимфни възли. През 2018-а е регистрирана и рядката форма туберкулоза на ухото. Пациентът е излекуван чрез операция.

Данните сочат още, че най-често боледуват хората във възрастовите групи 35-39 г. и 45-49 г. Разпределението на пациентите според социалната им принадлежност показва, че по-голямата част от тях са безработни, следвани от групата на хората в пенсионна възраст.

Имаме и доста пациенти, попадащи в графата бизнесмени. Това са хора, които сутрин закусват с кафе и цигара, пропускат обяда, а вечерта карат на уиски. Сред пациентите има и магистър-фармацевт.

Всичко това показва, че туберкулозата не подбира хората според социалното им положение, когато става дума за нередовно хранене, добави управителят на тубдиспансера.

Специализираното лечебно заведение обаче продължава да е в тежко финансово състояние. Причината е в лошата политика на държавата и грешната методика на финансиране. Всяка година трупаме средно около 700 000 лв. загуби, персоналът не е вземал заплати от декември 2018 г., призна доц. Ганчев. 

Туберкулозата е хронична бактериална инфекция, която атакува човек при отслабена имунна система. Тя засяга различни органи и системи. Причинителят (туберкулозен микобактерий) прониква в организма по въздушно-капков път и през дихателните пътища достига до белодробния паренхим. В част от случаите инфекцията се разпространява по кръвен път и засяга различни органи, като менинги, кости, стави и генитоуринарен тракт. Основен източник на заразата са болните с белодробна форма на туберкулоза, които отделят причинителя при кихане и кашляне.

Най-сигурният за предпазване е ваксинацията.