Благодарение на COVID-19: Млади лекари специализират без конкурс

Новини
22:15 - 11 Ноември 2021
2851
Благодарение на COVID-19: Млади лекари специализират без конкурс

Младите лекари, работещи в ковид структури, имат право на зачисляване за специализация на мястото, където работят, без да бъде провеждан конкурс. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Създава се възможност за времето на обявената извънредна епидемична обстановка и два месеца след нейната отмяна лекарите, които работят в структури, осъществяващи лечение на пациенти с COVID-19, да получат правото да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят (в случаите, когато работят в база за обучение по съответната специалност), без да е необходимо провеждането на конкурс.

Това става възможно с изменения и допълнения в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, която вече е изпратена за обнародване в Държавен вестник.

Лекарите ще могат да се обучават за придобиване на специалност "Анестезиология и интензивно лечение", ако работят в клиники или отделения по анестезиология и интензивно лечение, осъществяващи лечение на пациенти с COVID-19, или за придобиване на специалност "Инфекциозни болести", "Вътрешни болести" или "Пневмология и фтизиатрия", ако работят в клиники или отделения, осъществяващи лечение на пациенти с COVID-19, посочиха от пресслужбата. Срокът за започване на специализацията им ще бъде съкратен, тъй като отпада изискването за провеждане на конкурс.

Целта на промените е повече лекари да бъдат привлечени и мотивирани да работят в COVID структурите чрез облекчаване на достъпа им до специализация. Тези лекари ще бъдат подкрепени чрез осигуряване на условия за професионално развитие и чрез даването на възможност за финансиране на обучението им от държавата.