Благодарим ти, Петкова: Цената на хляба хвръква с 20-30%
Предвижда се и ново увеличение на насъщния заради по-скъпия ток и заплати на персонала
Търговци и производители предупредиха, че ще плащаме по-скъп хляб заради отпадането на нулевата ставка на ДДС още в последните дни на 2024 г. Въпреки това, по-високите цени на всички тестени изделия от януари изненадаха голяма част от потребителите.
Цените засега са скочили с 20 процента, но скоро собствениците предвиждат и ново увеличение заради по-скъпия ток и заплати на персонала.
Проверка на Нова тв на цените на хляба на 31 декември и 3 януари показва, че разликата за тип „Добруджа“ вече е поне 40 стотинки, при това за 500-600 грама от насъщния.
Също като сладкарите, хлебопроизводители планират още едно повишаване на цената заради по-високите разходи за заплати и сметки от началото на годината.
„Ще имаме реципрочно повече от 20% увеличение, защото имаме повишаване на заплата, на електричество и на друг вид разходи.
Може би около 30 процента ще са нагоре цените на хляб, закуски, кроасани и на други изделия от брашно, на които се увеличава ДДС. Това води винаги до стрес на продажбите, защото хлябът е най-важното в една къща. Голяма част от клиентите реагират остро когато има увеличение на хляба“, заяви хлебопроизводителят Александър Йосифов.
„Не ние, държавата вдигна цената на хляба“,
заяви за БТА Аделин Дермански, управител на "Мелиса" ООД - Ловеч. Дружеството е един от най-големите хлебопроизводители в региона.
От началото на 2025 г. доставната цена на 650-грамовия хляб „Добруджа“ - най-масовия вид, произвеждан от ловешката фирма, е 1,56 лв. До края на 2024 г. производителят го е предлагал на търговците за 1,30 лв.
„Увеличението е точно с 26 стотинки, колкото е 20-процентният ДДС“,
обясни Дермански.
По думите му в цяла Европа, с изключение на Дания, една от страните с най-висок ДДС - 25 на сто, няма държава с данък от 20 процента на храни, лекарства и книги.
„В една Турция, която се твърди, че е изостанала страна, налогът е 9 на сто.
А в България, понеже е много напреднала, е 20 процента“, направи сравнение хлебопроизводителят.