Блинкън пристига в Истанбул тази вечер

САЩ
11:26 - 05 Януари 2024
1837
Блинкън пристига в Истанбул тази вечер

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще пристигне в Истанбул късно тази вечер, съобщи телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Утре Блинкън ще разговаря с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан. Планира се Блинкън да бъде приет и от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, информира телевизията.

Очаква се двете страни да обсъдят редица проблеми, включително кризата в Газа, както и кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, продажбата на изтребители F-16 на Турция, проблемите в Егейско море.

Междувременно говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик каза късно снощи в ефира на телевизия Хабертюрк, че основната цел на посещението на държавния секретар на САЩ в Турция ще бъде провеждането на консултации относно конфликта в ивицата Газа, пише БТА.

Необходимо е да продължим тесните консултации по отношение на кризата в Газа. Ситуацията там се влошава, войната се проточва. Там има много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени в детайли, каза Челик.

По думите му в ситуацията с конфликта между Израел и палестинците е необходимо да се създаде дипломатически канал, координиран от Турция като държава, която може да контактува с двете воюващи страни.