Блинкен: Додик върви по пътя на Путин

Вашингтон и Лондон наложиха санкции на Додик и близките му сътрудници

САЩ
11:42 - 31 Март 2023
1421
Блинкен: Додик върви по пътя на Путин

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен сравни политиката на босненския сръбски сепаратистки лидер Милорад Додик с тази на издирвания от Международния съд в Хага руски президент Владимир Путин след действията му за ограничаване на инакомислието и правата на ЛГБТК.

Блинкен написа в Туитър, че "атаките на Милорад Додик срещу основните права и свободи в Република Сръбска показват, че той върви по авторитарния път на президента Путин".

Република Сръбска е името на половината от Босна, която е доминирана от сърбите в страната. Додик е президент на образуванието и неведнъж се е застъпвал за разпадането на Босна като е влизал в сблъсъци със западни представители в балканската страна, предаде „Фокс Нюз“.

По-рано този месец правителството на Додик беше подложено на критики от страна на САЩ и Европейския съюз за това, че прокара закон за рекриминализиране на престъпленията клевета и обида, който беше оценен като атака срещу свободата на изразяване и независимите медии.

Додик също така обяви, че през следващите месеци ще бъде приет закон за забрана на достъпа на ЛГБТК активисти до детски градини, училища и университети. Това стана само няколко дни след като група хулигани нападнаха ЛГБТК активисти и журналисти в Баня Лука, административния център на Република Сръбска.

Додик, който е твърдо проруски настроен, отхвърли западните критики и заяви, че неговата структура ще прекъсне отношенията си с посолствата на САЩ и Великобритания в Босна. Той отхвърли необходимостта от американска подкрепа и разкритикува ангажираността на Вашингтон в Босна, включително продължаващата финансова подкрепа.

"Щеше да е по-добре, ако те (САЩ) не бяха дали и един долар, ако не се бяха ангажирали толкова много", написа той в Туитър в четвъртък.

Вашингтон и Лондон наложиха санкции на Додик и близките му сътрудници заради политиката му на подкопаване на западните усилия за насърчаване на помирението и демокрацията в Босна след опустошителния етнически конфликт. Додик често пътува до Москва и се среща с Путин там.

Блинкен заяви, че САЩ, "представлявани от посланик Майкъл Мърфи, продължават да се застъпват за демократичното и проспериращо бъдеще, което всички граждани на Босна и Херцеговина заслужават".