Джуканович: Сърбия се опитва да управлява в държавите в региона

Той спечели подкрепата на 35 процента от избирателите в първия кръг на президентските избори

Балкани
16:24 - 30 Март 2023
1511
Джуканович: Сърбия се опитва да управлява в държавите в региона

Президентът на Черна гора Мило Джуканович каза, че Сърбия се опитва да управлява в държавите от региона, по-конкретно в Черна гора, Република Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина, съобщава босненският информационен сайт Кликс, цитиран от БТА.

"На Балканите сега имаме опит за създаване на "сръбски свят" като един вид продължение на т.нар. "руски свят". Това са ретроградни политики, те не искат да управляват своите страни, те искат да управляват народите. Виждаме това в региона, където Сърбия се опитва да управлява в Черна гора, Република Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина. За съжаление, тази политика още не е получила адекватен отговор от западните ни партньори", каза Джуканович в навечерието на втория кръг от президентските избори в неделя.

Той посочи, че някои въпроси в Босна и Херцеговина остават нерешени 28 години след Дейтънското споразумение, Република Северна Македония не е започнала преговори с ЕС, а процесът на преговори между Сърбия и Косово остава неясен.

"Изправени сме пред това Русия, която традиционно използва Балканите, да разпространява тук своите интереси. Щом се появи възможност за постигане на сериозен напредък в решаването на проблемите между Сърбия и Косово, Русия се намесва. Когато има напредък във функционирането на Босна и Херцеговина, Русия веднага насърчава Република Сръбска и се опитват да попречат на това Босна и Херцеговина да стане функционална държава", каза Джуканович.

Джуканович спечели подкрепата на 35 процента от избирателите в първия кръг на президентските избори, а съперникът му Яков Милатович от движението "Европа сега" получи подкрепата на 29 процента.

Вторият кръг ще се състои в неделя, на 2 април.