Близките на професора: Символично е, че Юлиан Вучков умря в деня на Независимостта

Нещо за четене
00:13 - 23 Септември 2019
18911
Близките на професора: Символично е, че Юлиан Вучков умря в деня на Независимостта

Проф. Юлиан Вучков издъхна на символична дата - 22 септември, когато честваме обявяването на Независимостта на България. Това бе един от празниците, които той почиташе. На този ден, както и на 3 март, 24 май и 6 септември, слагаше националния трибагреник на малкото си балконче в дома си, разказват негови близки, които са потресени от внезапната му смърт.

"Юлиан, който отстояваше яростно своята независимост и бе опозиция на всяка власт, си отиде точно в този ден", намират символика приятелите му. Случайно или не, преди 98 години - именно на 22 септември, умира и патриарха на българската литература Иван Вазов. Той бе любимият писател на професора, който всяка година препрочиташе неговите произведения. Можеше да рецитира някои от най-известните стихотворения на Вазов, обожаваше и романа му "Нова земя".

Както Lupa.bg извести, проф. Вучков почина внезапно, след като получи остър инфаркт на миокарда тази вечер. Всички са озадачени, тъй като професора бе в цветущо здраве и миналата седмица завърши новата си книга.

Юлиан Вучков е роден на 31 януари 1936 г. в град Варна. Придобива известност още през 70-те години като надарен литературен и театрален критик. Назначават го за главен редактор на сп. "Театър", което управлява до началото на 90-те години на миналия век.

Телевизията, а не книгите и научните му трудове обаче го правят национално известен. Работи дълги години в БНТ като културен наблюдател на предаването „Всяка неделя“. Именно там за пръв път лансира тезата си за "магнетофонната младеж" - част от негова пространна статия за увлечението на младите към съвременната музика.

След това е в телевизия "7 дни", където създава рубриката „Храна за душата“ – предаване, посветено на проблемите и философията на човешкото съществуване. Първото си предаване „Ум робува, ум царува“ води по Канал 2001 в продължение на 3 години. По-късно води култовото предаване „Размисли и страсти“ по телевизия СКАТ. До февруари 2009 г. Вучков е водещ на предаването „Времена и нрави“. Предаването е на живо, гостуващите музиканти свирят и пеят на живо, без плейбек. В края на февруари 2009 г. Юлиян Вучков е отстранен от телевизия ТВ2, а неговото предаване „Времена и нрави“ е свалено от ефир. Впоследствие е преместено в телевизия ББТ, където се излъчва за 4 месеца, а впоследствие напуска канала. Вучков продължава да работи в Нова телевизия в предаването „Здравей, България“ като „морален наблюдател“ един път седмично. От 2010 г. стартира предаването „Времена и нрави“ по Канал 3, което съществува до март 2012 г. От пролетта на 2014 г. предаването му „Времена и нрави“ е преместено в телевизия "Евроком", където вървеше буквално до последния му ден.

Юлиан Вучков в средата на 70-те години на миналия век, когато е назначен за главен редактор на сп. "Театър"