Близнашки: Няма сглобка, ПП-ДБ мислят как да оцелеят

Кабинетът зависи от онези избори отвъд Океана, а САЩ се оттеглят от Източна Европа, заяви бившият служебен премиер

Новини
14:54 - 19 Юни 2024
1756
Близнашки: Няма сглобка, ПП-ДБ мислят как да оцелеят

Ако искат да преодолеят тази ситуация в НС, трябва да сменят формулата – да отидат към правителство без ярки политически фигури и да постигнат кратко споразумение.

Това коментира служебният премиер, август октомври 2014, и конституционалист проф. Георги Близнашки в интервю пред БНР.

"Правителството зависи от онези избори отвъд океана и после да се поиска вот на доверие и да се прецени кога да има нови избори", коментира той.

Според него днешната битка за председателското място в НС има друг смисъл - как да изглежда бъдещото правителство:

"Очевидно, че тези, които биха подкрепили правителство - ИТН и БСП, няма да приемат тази партизанска формула. ДПС искат своето парче от баницата. Ако се отива към споделена отговорност, не само министри от ГЕРБ, но и от ДПС, това е смисълът от появата на Пеевски.

Най-силно впечатление  на проф. Близнашки е направило мълчанието на държавния глава Румен Радев при откриването на 50-ото НС.

"Те повтарят основните положения от предизборните си платформи, те още не са излезли от кампанията. Но мълчанието на президента беше оглушително. То е знак, че ситуацията действително е тревожна. Нека не забравяме, че всичко започна от онзи размахан юмрук на площада и четвърта година продължава този хаос. Аз го наричам агония на държавността, това е четвърта година и нещата са на път да се превърнат  трагични", предупреди проф. Близнашки.

И коментира, че се е заговорило за "необходимостта от свикване на Велико НС" и "учредяване на Шестата българска държава".

"Това означава нов тип република – президентска. Но това е много рискована крачка. Мисля, че няма да тръгне в тази посока, но заплахата остава. Ако сега не се излъчи правителство и се отиде към предсрочни парламентарни избори, ще бъде катастрофа. Сега с голяма мъка ги докараха до 30% гласуващи. Самият Борисов ще загуби много в следваща предизборна кампания", предрича бившият служебен премиер.

И прогнозира, че нова сглобка няма да има: 

"ПП-ДБ са на ръба на екзистенц минимума, трябва да мислят как ще оцеляват въобще и няма сила, която да ги вкара в правителство."

"ПП-ДБ си имат други грижи, Христо Иванов се прави на мъдрец. САЩ се оттегля от Източна Европа – просто престават да хвърлят пари на вятъра. Най-добрата новина е, че Христо Иванов се оттегля. Това е най-вредната личност", каза проф. Близнашки и призна, че президентът Росен Плевнелиев му е пробутал Христо Иванов за министър на правосъдието в служебния кабинет.