Близо 10 000 се явили доброволно, за да бъдат мобилизирани в руската армия

Украйна
20:23 - 22 Септември 2022
4346
Близо 10 000 се явили доброволно, за да бъдат мобилизирани в руската армия

Близо 10 000 резервисти са се явили доброволно, за да бъдат мобилизирани за руската офанзива в Украйна в последните 24 часа, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на генералния щаб на руските въоръжени сили.

"По време на първия ден на частичната мобилизация около 10 000 граждани са пристигали сами във военните комисариати, без да чакат повиквателната", каза пред руската агенция Интерфакс Владимир Цимлиански, говорител на генералния щаб.

Кадри, излъчени в социалните мрежи, за които се твърди, че са направени в населено място в Якутия в Сибир, показват мъже с твърдо изражение да прегръщат близките си, някои от които разплакани, преди да се качат в автобус. На други кадри се виждат мъже да чакат пред военнотранспортен самолет на писта посред нощ. А видео, за което се казва, че е заснето в Чечения, показва десетки млади мъже да вървят по улица, обградени от полицаи.

Руското министерство на отбраната не разпространява никакви официални кадри от мобилизацията и не съобщава данни за броя на хората, които вече са получили повиквателна.

В същото време часове след обявената частична мобилизация в Русия започнаха протести, а мъже започнаха да напускат страната незабавно към държави, за които няма визов режим.