Близо 100 000 жертви на вируса във Великобритания

В същото време, страната разширява амбициозната си програма за имунизация

Свят
11:22 - 25 Януари 2021
2445
Близо 100 000 жертви на вируса във Великобритания

Великобритания регистрира почти 100 000 починали от усложнения на коронавирус, предаде АП. До дни се очаква тя да стане петата държава в света, която регистрира 100 000 смъртни случая от COVID-19, след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

В същото време, страната разширява амбициозната си програма за имунизацията. Вече над 6 млн. британци са ваксинирани.  Здравният министър Мат Ханкок каза в неделя, че три четвърти от британските граждани на възраст над 80 години и сред обитателите на старчески домове са получили поне една доза.

Здравните власти имат за цел 15 милиона души, като обхванат цялото възрастно население до септември.

Великобритания използва две ваксини - на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca и Оксфордския университет. Разрешение получи и продуктът на Moderna.

Някои здравни експерти обаче поставят под съмнение решението на правителството да се прилагат двете дози ваксини с интервал до 12 седмици, вместо препоръчителните три седмици. Лондон бе принуден да го направи поради недостиг на медикаментите.

Хората, които са получили ваксина Covid-19, все още могат да предават вируса на други и трябва да продължат да спазват правилата за блокиране, предупреди заместник-главният медицински директор на Британия.

Той припомни, че "никога и никоя ваксина не е била" 100% ефективна, така че няма гарантирана защита.

Британското правителство съобщи също така, че може да затегне карантинните изисквания за хората, пристигащи от чужбина, в опит да не допусне други новите щамове, открити в Южна Африка и Бразилия.

Пътуващите до Великобритания вече трябва да се самоизолират в продължение на 10 дни. Властите обмислят да изискват пристигащите да отседнат в карантинни хотели като тези, създадени в Австралия и някои други страни.

Правилата за блокиране, които бяха наложени в страната, ще бъдат преразгледани на 15 февруари, но е твърде рано да се мисли за облекчаване на ограниченията, предупреди Ханкок.

Пъбовете, ресторантите, спортните зали и много видове магазини са затворени.