Близо 100 се издавиха при потъване на ферибот

Повечето от жертвите са жени и деца

Новини
19:55 - 21 Март 2019 (обновена)
1988
Близо 100 се издавиха при потъване на ферибот

Най-малко 93 души загинаха при потъването на ферибот в река Тигър край иракския град Мосул, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес. Повечето от жертвите са жени и деца, предаде БТА.

Плавателният съд бил претоварен, като на борда му е имало над 100 човека, сред които много жени и деца, включително цели семейства. Те празнували кюрдската Нова година и Деня на майката, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Началникът на Гражданска защита в северната иракска провинция Ниневия полковник Хусам Халил каза, че фериботът е потънал заради технически проблем и че в района не е имало достатъчно лодки, които да спасяват хората.

По-рано днес говорителят на министерството на здравеопазването Сейф ал Бадр каза, че сред мъртвите има 33 жени, 12 деца и 10 мъже. По негови данни спасените са 30, но спасителните операции продължават, тъй като не се знае колко точно хора е имало на плавателния съд.

Иракският премиер Адел Абдел Махди нареди разследване и изрази дълбоки съболезнования на семействата на жертвите.

Съд в Мосул постанови да бъдат арестувани деветима работници, обслужвали ферибота, както и собственикът на туристическия остров, към който се е бил насочил плавателният съд.