Близо 14 000 души са гласували в Истанбул към 15 часа

Председател на секция в мегаполиса очаква много невалидни бюлетини

Свят
18:16 - 02 Април 2023
1212
Близо 14 000 души са гласували в Истанбул към 15 часа

Два часа остават до края на изборния ден в Турция, където има най-много избирателни секции зад граница - 162. В 97 се гласува с машини. Близо 14 хиляди души гласуваха в Истанбул до 15 часа.

В две от секциите с най-много българи в мегаполиса в квартал „Авджълар“ гласуваха почти 900 души. Председателят на една от секциите очаква невалидни бюлетини, защото твърди, че част от избирателите не знаят как да гласуват.

Първият желаещ да гласува в Професионалната гимназия в населения предимно с българи квартал „Авджълар“ в Истанбул Наум Наумов беше пред училището още в 6.30. Трябваше да изчака почти час, за да гласува, тъй като председателят на секционната комисия закъсня. Не се явиха и трима от членовете на комисията. Първият вот в гимназията беше в 7,20 часа с машина:

„Гласувах да има правителство, това е най-важното. Друго - да има повече работа за народа“.

Представители на изселническите организации помагат цял ден с на попълването на декларациите за гласуване на избирателите, които се затрудняват да пишат на български

Повечето млади хора дошли да гласуват не говорят български.

В края на изборния ден имаше случаи, в които в секция гласуваха по двама души. Даваха се указания и на турски. Председателят на комисията Стефан Чолаков: 

„От време на време се изпуска по някоя дума на турски. Влизат хора, които не знаят български език, за да могат да ги насочат не за кого да гласуват, а как да гласуват. Веднага парираме тези неща - в момента, в който чух някой да говори на турски, го предупреждаваме да не говори на турски... В момента, в който някой от нас хората, които сме от България леко се разсея и се обърна на другата страна. Хората от местните организации вкарват по няколко човека. Това, което забелязвам, че много от хората не знаят как да гласуват. Най-вероятно ще има огромно количество невалидни бюлетини“.