Близо 90% от украинците са против териториални отстъпки

Украйна
14:33 - 23 Февруари 2023
2217
Близо 90% от украинците са против териториални отстъпки

87% от украинците са против териториалните отстъпки, сочат резултатите от проучване на Киевския международен институт по социология, проведено между 14 и 22 февруари.

Освен това само 9% от анкетираните украинци смятат, че някои територии могат да бъдат отстъпени с цел постигане на мир с Русия и запазване на независимостта.

Проучването също така отбелязва, че резултатите са повече или по-малко стандартни за всички региони на Украйна, като в източната част на страната 82% са против отстъпките, а в южната - 86%.

2002 респонденти на възраст над 18 години в цяла Украйна, с изключение на временно окупираните територии, са били анкетирани по телефона за изготвяне на изследването.

Резултатите идват в навечерието на годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. В интервю за БиБиСи на 16 февруари президентът Володимир Зеленски отрече, че страната му е готова на териториални отстъпки спрямо Русия.

"Всякакви териториални компромиси само ще отслабят страната ни", каза Зеленски. "Не става въпрос за компромис. Ние правим милиони компромиси всеки ден. Но въпросът е: ще направи ли Путин? Не, защото ние не вярваме на Путин".

"Нашата отбрана се държи", добави Зеленски. "Нуждаем се от мощни съвременни оръжия, за да победим. Оръжията са единственият език, който Русия разбира".